Craiova: Gheorghe Fabian, un muzicolog de şcoală veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a unit destinul cu Filarmonica Oltenia în urmă cu 40 de ani şi-n fiecare clipă din 1968 încoace a fost dovada vie a eleganţei morale şi profesionale decupată din cele mai frumoase vremuri.

Când vine vorba de eleganţă şi atitudine, fostul director al Filarmonicii Oltenia, Gheorghe Fabian, este îmbinarea ideală între cele două. Este o persoană care radiază optimism, un om plin de idei şi cu un simţ bine conturat al răspunderii. Toate acestea le pune pe seama locului unde îşi are rădăcinile, satul Butin, o mică localitate situată la graniţa cu Serbia. În Oltenia a pus piciorul în 1967, la un an după absolvirea Conservatorului, vreme în care şi-a făcut ucenicia la o şcoală generală din Arad. Prin repartiţie a ajuns profesor de muzică la Liceul din Melineşti. A stat şi aici un an, iar în ’68 intra în Filarmonica Oltenia, unde îl găsim şi azi.

În tinereţe cânta la balurile satului

Stând pe lângă tatăl său, Gheorghe, care era „cantor organist“ la Biserica Protestantă din sat, a învăţat să cânte la orgă. Avea şi ceva noţiuni de vioară, iar în studenţie a aprofundat pianul. Acordeonul îl ţine pentru „bunădispoziţie, în zilele marilor sărbători“. „În tinereţe cântam la balurile satului, ale liceului, iar când eram student mergeam şi pe la nunţi, pentru a face rost de bani“, spune Gheorghe Fabian. Când a făcut stagiunea studenţească a ştiut că tinerii vor reacţiona pozitiv. Şi pentru că a iubit şcoala de la Cluj, a vrut să fie şi aici un Conservator, iar visul său a devenit realitate acum şase ani.

Citiţi în Adevărul de Seară întreaga poveste a celui care este cunoscut drept un gentleman al Craiovei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite