Craiova: Cristiana Geormăneanu ştie cum poate fi salvată o viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul lucrează de ani buni la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Nr 1 şi la Serviciul Mobil de Urgenţe, Reanimare şi Descarcerare din Craiova. Numele îi apare în Enciclopedia Personalităţilor din România.


Când era la grădiniţă, Cristiana consulta păpuşile, după care le lua tensiunea şi le învelea în haine groase, ca să nu răcească. Nu ştia ce meserie va îmbrăţişa, însă îşi dorea să facă bine oamenilor. „Visul mi s-a îndeplinit. În copilărie era o joacă ceea ce făceam eu, însă mai târziu mi-am dat seama că medicina mi-a fost predestinată”, este de părere doctorul.


Nu s-a angajat la „Cuca Măcăii”


Deşi a absolvit un liceu cu profil de matematică, craioveanca s-a înscris la Facultatea de Medicină. După şapte ani de studiu, s-a angajat ca medic urgentist. Nu la „Cuca Măcăii”, cum o speriau colegii, ci în oraş. „Studenţii de la Medicină când glumesc între ei şi spun că vor ajunge să lucreze pe la Cuca Măcăii, adică prin sate uitate de lume. Din fericire, nu am avut parte de această soartă”, ne-a spus medicul. I-au trecut prin mâini zeci de mii de oameni. Nimic nu o mai sperie. „Mă impresionează cazurile grave, dar nu mă înfricoşează, ci mă determină să mă adun, ca să acţionez cât mai repede şi să treacă episodul respectiv. Munca mea mă înnobilează, îmi dezvoltă capacitatea de concentrare, de reacţie, de decizie, spiritul de echipă, de comunicare. Este destul de dificil să coordonezi o echipă” , ne-a mărturisit dr. Geormăneanu. Faptul de a fi văzut oameni morţi nu au descurajat-o, dar i-au adus multe nopţi nedormite.

O viaţă pierdută o distruge


Dr. Geormăneanu spune că nu ştie ca cineva să-şi fi pierdut viaţa din vina sa, dar că întotdeauna, după o tragedie, urmează ani de remuşcări. „Lucrurile astea te marchează şi te fac să reanalizezi situaţii, să derulezi filmul înapoi, să te întrebi dacă puteai face mai mult pentru acea persoană. Sunt momente ucigătoare. Aproape în fiecare noapte, când fetiţele mele trec la somn, mă gândesc la astfel de clipe care s-au terminat cu o tragedie”, ne-a mai spus doctorul. A ales medicina de urgenţă pentru că presupune un ritm alert, unde trebuie să ia decizii pe moment. „Aici nu este vreme să te aşezi într-un colţ, când bolnavul zace pe targă, iar tu să te gândeşti zece ore la ce tratament sau îngrijire să-i acorzi. Totul se petrece în fracţiuni de secunde. Viaţa omului se scurge, dacă nu eşti un specialist în toată puterea cuvântului”, a adăugat doctorul, care în acelaşi timp predă cursuri studenţilor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Bănie.


Ce îi place:
Mă relaxez când mă plimb cu familia prin zonele verzi. De aceea mă bucur că în oraş s-a făcut Parcul Tineretului, care are suficiente tomberoane.
Ce nu îi place:

Mâncarea de la cantină deja îmi provoacă dezgust. Prefer să consum toată ziua covrigi, decât aceeaşi ciorbă gătită din preparate conservate. Are aceleşi gust şi miros de când eram studentă. Mai mult, primim carne doar la zile mari.


V-a tentat vreodată să luaţi calea străinătăţii?
Chiar şi acum. Familia este singurul motiv pentru care am rămas în ţară. În America, spre exemplu, nu numai că medicii sunt plătiţi pe măsură pentru munca depusă, dar sunt respectaţi cum se cuvine.


Cum se împacă medicina cu activitatea din învăţământ?
Se completează. Eu mă documentez încontinuu, şi este o satisfacţie când împărtăşesc şi altora din cunoştinţele mele. Însă observ că studenţii nu mai manifestă acelaşi interes pentru învăţătură.


profil:
NĂSCUTĂ:

8 aprilie 1967, Craiova
STUDII:
Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova
Facultatea de Medicină Generală din cadrul universităţii de profil din Craiova
EXPERIENŢĂ:
Lucrează ca medic de 15 ani
FAMILIE:
Este căsătorită şi are doi copii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite