Craiova: Anca Georgiana Vlad, campioană la box în România şi Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu a împlinit încă 18 ani şi este campioană naţională şi vicecampioană europeană de box, la tineret. Nu a pierdut niciun meci în ţară şi vrea să ajungă la Jocurile Olimpice de la Londra.

Antrenorul emerit Vasile Fântână este de părere boxul feminin este mai frumos. „Nu există atâta duritate şi este chiar de foarte bună calitate“, spune specialistul . Acesta are în grijă, la CSM Craiova, şi câteva pugiliste, una dintre ele reuşind să se facă remarcată în foarte scurt timp. 

Anca Georgiana Vlad va împlini 18 ani luna viitoare şi s-a apucat de box în urmă cu aproape doi ani. Nu credea că va reuşi să facă performanţă. Timpul a contrazis-o. „Tatăl meu are un prieten care a făcut box şi i-am auzit odată vorbind despre o sală. L-am rugat să mă lase să mă duc şi eu la sală, să văd cum se antrenează boxerii. Apoi am vrut să mă pregătesc şi eu. A fost plictisitor la început, pentru că în primele săptămâni am învăţat doar paşii şi poziţiile de gardă. Apoi, odată cu evoluţia antrenamentelor , a devenit tot mai atractiv“, povesteşte Georgiana.

Prima competiţie, primul trofeu  

În februarie 2008, craioveanca a participat la prima sa competiţie de tineret, Cupa României, desfăşurată la Călimăneşti. A câştigat ambele meciuri, primul la puncte, celălalt prin abandon în repriza I, intrând în posesia trofeului.
A urmat, peste două luni, Campionatul Naţional de la Câmpulung Muscel. Trei meciuri şi tot atâtea victorii i-au adus Georgianei Vlad titlul de campioană naţională de tineret. „În finală am întâlnit-o pe prima mea adversară din Cupa României. Dacă atunci am câştigat greu, la puncte, acum am învins-o clar, prin abandon în prima repriză“, îşi aminteşte pugilista craioveană.

Deşi boxează la tineret, Anca Georgiana Vlad are în palmares şi un titul de campioană a Bulgariei, la seniori, obţinut în urmă cu un an. La Campionatul Naţional din ţara vecină, craioveanca a fost solicitată să boxeze pentru clubul Tundja Yamborg, care i-a făcut toate formele de legitimare. A fost primul său contact cu o întrecere de senioare, dar nu a avut probleme. „Am câştigat ambele meciuri. Nu mi s-a părut un alt nivel decât cel cu care eram obişnuită“, spune Georgiana.

Vrea la Olimpiadă

Craioveanca a pierdut până acum un singur meci, la Campionatul European de Tineret din Bulgaria, în decembrie 2008, fiind învinsă în finală de o sportivă din Polonia. În ţară însă şi-a păstrat invincibilitatea, terminând pe primul loc Campionatele Naţionale din luna martie, de la Câmpulung Muscel. Acum se pregăteşte pentru Campionatul European, prima sa competiţie internaţională de senioare. „Sper să iau o medalie, dar va fi greu pentru că o să întâlnesc sportive experimentate, de 25-30 de ani“, susţine Georgiana, care are ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice din 2012.

Data naşterii: 2 iulie 1991, Craiova
Studii:
Elevă în clasa a XI-a la Liceul cu program sportiv Petrache Trişcu, Craiova
Experienţă: Face box de aproape doi ani şi nu a pierdut niciun meci
Aspiraţii: Să participe la Olimpiada din 2012

Ce-i place
Boxul, sport pentru care a renunţat la handbal, plimbările cu barca şi pizza (când are voie). Este fan Universitatea Craiova şi o admiratoare înfocată a lui Mircea Bornescu şi Mihai Costea. Îi place filmul „O fată de milioane“, regizat de Clint Eastwood.

Ce nu-i place
„Nu suport să alerg şi să fac flotări. Dar nu am ce face, fac parte din antrenament“, spune Georgiana. Detestă oamnenii care mint şi care nu se ţin de cuvânt.

Întrebări şi răspunsuri 
Cum ai ajuns să practici boxul?
A.G.V.:
Din curiozitate. La început îmi plăcea doar să privesc cum se antrenează boxerii, apoi am încercat şi eu şi am văzut că nu e mare lucru. A început să-mi placă şi nu m-am mai lăsat.

Ai avut emoţii la primul meci?
A.G.V.: 
Nu. Dar nu mă aşteptam să câştig. Am întâlnit o sportivă mult mai experimentată şi mă gândeam chiar să renunţ dacă pierd. Am câştigat la puncte şi am prins astfel şi mai multă încredere.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite