Craiova: David Gavrilescu, şahist de performanţă la doar 6 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: David Gavrilescu, şahist de performanţă la doar 6 ani
Craiova: David Gavrilescu, şahist de performanţă la doar 6 ani

Tatăl l-a învăţat să aşeze piesele, iar mama i-a arătat cum să le mute. Dina, sora lui, i-a fost partener de antrenament, dar maestrul Dobra l-a făcut să simtă pasiunea pentru şah.

De cum l-am cunoscut, Ducu, aşa cum îl alintă toată lumea pe David Gavrilescu, ne-a dat de înţeles că nu vorbim cu un pitic abia înrolat în clasa I, ci cu „băiatul lui tata“. A adăugat imediat că mami nu se supără. Şi a trecut la lucruri serioase, cum ar fi Cupa Craiovei la şah, pe care o câştigase sâmbătă, după multă alergătură cu tura şi nebunul pe tabla de câţiva metri pătraţi, amenajată de curând în Parcul Tineretului.

image

Nu ştie câte zeci de diplome a strâns, dar îşi aminteşte primul concurs, avut anul trecut de Zilele Craiovei. Ne spune că nu întrecerea l-a impresionat, ci maestrul Costică Dobra, omul care i-a arătat frumuseţea sportului minţii: „Domnu’ mi s-a părut foarte bun!“. De atunci, în fiecare marţi şi vineri după-amiază, indiferent de anotimp, Ducu este adus de părinţi la Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova, pentru ora de şah.

image
image


Marian Gavrilescu, tatăl băiatului, a simţit potenţialul fiului său: „Mi-am propus să îl duc la cât mai multe concursuri, pentru a câştiga experienţă de joc“.


Obţine diplome la toate concursurile de gen


Legitimat la Clubul Sportiv Armata, micul şahist a participat la zeci de concursuri la Craiova sau în alte oraşe din ţară, turnee de câteva zile, cantonamente. Nu a fost competiţie de la care Ducu să nu se întoarcă premiat. Spune că numărul diplomelor, cupelor şi medaliilor nu e important, deşi sare de 25, ci prieteniile legate în toate întrecerile la  care a participat.

  

image
image


A făcut simultan cu marele maestru Chirilă


Cel mai de temut adversar local, dar şi bun prieten este Cristian Lupu, coleg la Tinerii Maeştri. „Cu Cristi mă lupt tot timpul. L-am bătut de mai multe ori“, spune Ducu. S-a bucurat mult când a făcut un simultan cu Cristian Chirilă, mare maestru, invitat la Craiova în vară. Săptămâna trecută l-a învins pe vicecampionul naţional la categoria opt ani, Radu Fluerariu, în cadrul Festivalului Fair Play, de la Bucureşti.  Pentru părinţi, nu cele câteva zeci de milioane investite în deplasări, cazare, masă, cantonamente au fost importante, ci să îl vadă pe Ducu bucurându-se de fiecare victorie.

                                             

image


Băiatul se antrenează zilnic cu tatăl său sau cu Dina, surioara lui mai mare, şahistă pasionată şi ea. Tot cu Dina se întrece Ducu şi la numărul de diplome şi medalii expuse în livingul de acasă.   „În competiţii nu îi fixăm obiective, ci îl sfătuim să joace cât mai bine. Ştie să şi piardă. Nu plânge niciodată când pierde“, spune Nicoleta, mama lui Ducu.


Vacanţă în turnee


Vacanţă de vară nu prea a avut, pentru că turneele s-au ţinut lanţ. A reuşit totuşi să petreacă o săptămână la bunici în comuna Cruşov, Olt.  Colegii de clasă îl admiră pentru reuşitele lui. „Doamna îmi dă mozaicuri (n.r. foarte bine) pentru fiecare victorie la şah“, spune Ducu încântat de „înţelegerea“ cu învăţătoarea lui. Şi maestrul Dobra crede că băiatul poate deveni un şahist valoros:„Realizările lui de până acum înseamnă deja performanţă“.

image
image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite