GALERIE FOTO Muzeu cu aer de palat în inima Băniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnele eleganţei uneia din cele mai frumoase clădiri de arhitectură civilă din România încep să se facă văzute, după mai bine de un an de la demararea lucrărilor de consolidare şi restaurare la Muzeul de Artă din capitala Olteniei.

Restauratorii fac ultimele retuşuri în apriap de nord a a palatului ridicat după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, în perioada 1900 – 1907, de Constantin Mihail, unul dintre cei mai bogaţi români ai acelor vremuri. Prima sală de la parter, ce va adăposti artă italiană din secolele XV – XVIII, vine cu elemente de baroc târziu, cu ornamente îmbrăcate în foiţă de aur de 22 de karate, puse în valoare de nuanţa de brodeaux deschis ce îmbracă zidurile.  Parchetul reproduce originalul realizat după modelul de la Versailles.

Cu aceeaşi ţinută se alătură sălile flamandă şi olandeză, saloanele de artă franceză, cu mătase de Lyon. Este zona în care vizitatorii vor simţi din plin atmosfera Palatului Jean Mihail. Pe lângă mobilierul francez va fi montat şi vechiul şemineu cu placă de marmură roşie, găsit descompletat în subsol şi restaurat.

Muzeul de Artă - Palatul Jean Mihail

Click pe POZE pentru GALERIE FOTO

„Ne dorim ca aceste săli să aducă a interior de palat şi nu să fie doar spaţii expoziţionale ca până acum. Sunt obiecte care au fost depozitate în subsol în 1954, anul inaugurării Muzeului de Artă“, a spus Florin Rogneanu, directorul instituţiei.

Bronzul aplicat pe capiteluri după cutremurul din 1977 a fost înlocuit cu foiţă de aur. La etaj, sălile Stoenescu, Ţuculescu, Pallady, Grigorescu sunt inundate de culori uşor încălzite, de galben şi orange. Întreaga feronerie a fost complet restaurată, la fel candelabrele, iar uşile ce odinioară separau salonaşele au fost reinstalate. Cu ochiul liber pot fi deja admirate grupurie statuare de pe faţada palatului.

Muzeul de Artă

Click pe POZE pentru a vedea proiectul Muzeului Brâncuşi

Încă un an în şantier

Lucrările de consolidare şi restaurare  Muzeului de Artă sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional, valoarea proiectului fiind de peste 29.000.000 lei. Clădirea a fost consolidată deja în proporţie de 75 la sută şi este prevăzută să reziste la un cutremur de 8,3 grade pe scara Richter. Acoperişul a fost refăcut în totalitate, cu tablă de zinc ce imită plăcile de ardezie. Subsolul va fi amenajat ca depozit pentru miile de piese din patrimoniul Muzeului de Artă. Şantierul se va închide în decembrie 2012, urmând ca timp de un an muzeografii să amenajeze spaţiile expoziţionale.





Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite