GALERIE FOTO Casele din centrul istoric al Craiovei, capcane pentru trecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O plimbare prin centrul istoric al oraşului Craiova s-ar putea transforma într-un adevărat coşmar în orice moment. Zeci de clădiri-monument lăsate în paragină de proprietari sunt într-o avansată stare de degradare, iar primăria nu a ridicat până acum vreun deget pentru remedierea situaţiei.

Dacă aveţi drum prin faţa Hanului Puţureanu din Bănie, situat pe strada Matei Basarab, în centrul Craiovei, să staţi cu ochii pe ornamentele şi stucaturile clădirii, cândva una dintre cele mai cunoscute din oraş. Există şanse destul de mari ca o bucată din faţada clădirii să vă cadă în cap, dacă nu sunteţi atent. Membrii comisiei care a evaluat, la ordinul prefectului de Dolj, starea monumentelor istorice, în special a celor la care s-au efectuat lucrări de reparaţii, au ajuns la concluzia că situaţia este atât de gravă încât unele dintre aceste clădiri pun în pericol trecătorii.

image

Click pe POZE pentru GALERIE FOTO 

Este şi cazul Hanului Puţureanu, despre care membrii comisiei susţin că „există riscul major ca o parte din elementele de construcţii (balcoane, galerie) de la etajul din curtea interioară cât şi elemente decorative de pe faţada de pe strada Matei Basarab să se prăbuşească, astfel încât să pună în pericol chiar viaţa unor locatari, a unor pietoni”, se arată în raportul comisiei. Responsabilii din cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dolj spun că moştenitorul familiei Puţureanu este un om în vârstă şi că numai intervenţia unui investitor serios poate salva clădirea de patrimoniu. „Ştiu că de curând a fost o discuţie între un reprezentant al primăriei, moştenitorul familiei Puţureanu şi un investitor adus de dânsul. Nu ştiu exact ce s-a mai întâmplat după aceea. Oricum, e destul de greu acum pentru că timpul a fost lăsat să treacă peste această clădire şi costurile unei intervenţii sunt enorme. Orice investitor e descurajat”,a spus Marcel Berendei, cel care monitorizează permanent clădirile de patrimoniu din Dolj.

image

Click pe POZE pentru GALERIE FOTO 

O altă clădire-monument care s-a degradat vizibil odată cu trecerea timpului este Casa Pleşia, care adăposteşte astăzi Biblioteca “Omnia”. Primul semnal că este nevoie de intervenţie urgentă la clădire a fost dat acum 6 ani, când s-a dislocat o grindă metalică din structura planşeului, s-au prăbuşit cărămizi şi s-a fisurat conducta de apă caldă din subsolul clădirii. S-a făcut o expertiză tehnică, iar în 2007 clădirea a fost prinsă în Programul privind consolidarea, restaurarea şi modernizarea monumentelor istorice din România, iar de finanţare beneficiază în baza acordului cadru de împrumut dintre Ministerul Culturii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. „Este vorba de peste 3 milioane de euro, iar şantierul este estimat să dureze 3 ani. Acum documentaţia se află în faza de preexecuţie, fiind depusă la primărie pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, după care urmează licitaţia pentru execuţie. Sperăm să nu mai dureze mult“, declara Doina Ghiţă, Şef Serviciu în cadrul Bibliotecii Franceze Omnia la sfârşitul anului trecut. Nu s-a întâmplat însă nimic de atunci. Între timp, se desprind bucăţi mici din aplicaţiile arhitecturii interioare, dar şi din cea exterioară, care se degradează vizibil după fiecare iarnă grea. Actuala Casă Pleşia, de pe strada Kogălniceanu, îşi arată pe deplin vârsta, cei 120 de ani de existenţă şi nevoia urgentă de reabilitare.

image

Click pe POZE pentru GALERIE FOTO 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite