Craiova: Fotogalerie - Bătrânii din Palilula nu renunţă la bivolii din bătătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Fotogalerie - Bătrânii din Palilula nu renunţă la bivolii din bătătură
Craiova: Fotogalerie - Bătrânii din Palilula nu renunţă la bivolii din bătătură

Sătenii mai au în grijă doar vreo 32 asemenea rumegătoare, faţă de 85, câte erau în urmă cu 13 ani. Dacă-i sănătoasă şi bine îngrijită, o bivoliţă dă între 7 şi 10 litri de lapte pe zi, spre deosebire de vacă, de la care se mulg şi 20 de litri, spun crescătorii.

Au curs râuri de cerneală despre bivolii din Palilula, de li s-a dus vestea dincolo de graniţele Doljului. Le-am luat şi noi urma, iar după un drum de nici o jumătate de oră de la Craiova am ajuns în satul din valea înconjurată de păduri de stejar, gârniţă şi ceran şi ne-am oprit la răscruci. Este locul unde în fiecare dimineaţă localnicii îşi aduc vitele şi le lasă în seama văcarului. Mai schimbă o vorbă, îşi mai spun de-o bucurie, de vreun necaz şi cum se face ora 8.00, fac cale-ntoarsă spre casă, să îşi vadă de gospodărie. După ce pleacă vitele, încep să apară, una câte una, vestitele bivoliţe. N-a trecut prea mult timp până să ne dăm seama că acestea nu se acomodează uşor cu orice curios care se opreşte să caşte ochii la ele.

„Sunt îmblânzitoare, dacă le mâglişeşti“

Aproape că nu-ţi vine să crezi cum reuşeşte o mână de femeie, cum e bătrâna Ştefana Hârşovoiu, trecută de 80 de ani, să domolească o bivoliţă de peste 400 de kilograme, care scutura nervos din cap, parcă iritată de prezenţa străinilor în prejma ei. Ba chiar a mângâiat-o, i-a zâmbit în semn de mulţumire că este cuminte. „Sunt îmblânzitoare, dacă le mâglişeşti. Noi le zicem gale, că sunt lente. Nu stau cu oricine. Şi le mulge numa’ ăla cu care-s învăţate. Trebuie să te porţi frumos cu ele, că nu dau lapte altfel, şi aşa nu e prea mult, cum e la vacă, de dă şi câte două găleţi“, zice tanti Ştefana, strigând apoi: „Uite-l şi pe Fane Bulea, bivolar la noi“. Nea Fane şi cu nevasta lui Elena n-au crescut bivoli, dar îi pasc pe ai celorlalţi. „Mă duc cu ele pe başeu, că la islaz s-a uscat tot. Se mai supără oamenii pe noi, zic că dau vitele lapte puţin, da’ ce să facem, de unde să luăm iarbă dacă nu e?“, spune Fane Bulea. Omul primeşte 25 de lei pe lună, pe cap de cornută, şi mâncare zilnic.

Laptele ca untul, iaurtul ca brânza, iar brânza fără egal

Dacă-i sănătoasă şi bine îngrijită, o bivoliţă dă între 7 şi 10 litri de lapte pe zi, spre deosebire de vacă, de la care se mulg şi 20 de litri, aflăm de la Ştefana Radu şi Ion Albu, crescători. Dar, spun ei, calitatea face diferenţa. „E gras şi aşa de gustos, că iese din el o brânză mult mai bună decât aia de vacă. De ce credeţi că vin oamenii aici la noi şi vor să o cumpere? N-aş da-o pe Joiana pentru nimic“, spune tanti Ştefana, care încă mai oftează după vremurile când în sat erau peste o sută de bivoli şi erau şi din cei albi. Joiana ei e neagră ca tăciunele, dar femeia ţine la ea ca la ochii din cap. Aşa i se întâmplă şi lui Ion Albu, care are patru, trei mari şi o turmacă de cinci luni.

Nu e brânză, câtă cerere

Laptele de bivoliţă se vinde cu 3 – 4 lei litrul, iar brânza cu 12 lei. Nu e zi în care orăşeni sau persoane din zonele învecinate cu Palilula să nu vină în sat după aceste produse, pe care nu le-ar înlocui cu nimic. Şi nu tot timpul găsesc să cumpere atât cât ar vrea, căci este mare cererea, iar în Palilula mai sunt doar vreo 32 de bivoliţe, faţă de 85, câte erau în urmă cu 13 ani. Oamenii spun că tinerii nu mai sunt interesaţi de aceste animale, iar cei care încă le mai vor sunt bătrâni. Şi statisticile vorbesc despre împuţinarea drastică a bivolilor în România, de la câteva sute de mii, la câteva zeci de mii. Şi totuşi laptele de bivoliţă cucereşte lumea, sub forma celebrei Mozzarella, în care se povesteşte că s-ar găsi din plin.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite