Ford aduce la Craiova 400 de milioane de euro dintr-un împrumut la BEI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ford va investi în fabrica de automobile din Craiova 400 de milioane de euro, primiţi în cadrul unui acord de împrumut semnat azi de reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi cei ai Băncii Europene de Investiţii, la Palatul Victoria.

Împrumutul va fi garantat în proporţie de 80% de statul român. Cele 400 de milioane de euro primite de Ford fac parte din planul iniţial de investiţii de 675 de milioane de euro, la care Ford s-a angajat în momentul parafării contractului de privatizare a fabricii de automobile din Craiova. Potrivit vicepreşedintelui BEI, Matthias Kollatz-Ahnen, Ford va rambursa împrumutul în cinci ani.

În timp ce oficialii români prezenţi la ceremonia de parafare a acordului au punctat importanţa creării locurilor de muncă suplimentare, a transferului de tehnologie şi extinderea activităţii Ford, reprezentanţii companiei americane au precizat că vor folosi banii „pentru a crea produse noi“. „Ne asumăm o provocare foarte mare de a transforma uzina din Craiova într-o companie importantă pentru grupul Ford”, a afirmat  Wolfgang Schneider, vicepreşedintele Ford precizând că garanţia statului român permite grupului Ford să îşi asigure lichiditatea, în acestă perioadă de criză.

„Sperăm în continuare ca, prin această investiţie, să avem locuri de muncă mai multe în România, transfer de tehnologie şi, evident, extinderea activităţii companiei la standardele pe care şi le doreşte”, a declarat primul-ministru Emil Boc. Potrivit declaraţiilor făcute de oficialii Ford în momentul preluării uzinei de la Craiova, până în 2012, fabrica ar urma să aibă 7.000 de angajaţi, faţă de 3.700, câţi are în prezent. Până în prezent, Ford nu a făcut angajări masive în fabrică, preşedintele Ford România, Dionisio Campos, precizând că acestea vor începe doar în momentul demarării producţiei la cel de-al doilea model care urmează să fie fabricat în Bănie, după utilitara Transit Connect.

250.000 de maşini produse la Craiova în 2011


La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu a arătat că acest proiect este unul vital pentru economia României, cu influenţă majoră asupra produsului intern brut şi a exporturilor.  
„Am fost implicat în acest proiect de la început şi sper că o să ajung să văd şi finalul său, peste 18 luni, atunci când Ford va produce 250.000 de maşini anual la Craiova”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite