Fondurile comunei Giurgiţa, bani de buzunar pentru primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul şef şi-a plătit din bugetul local asigurarea de viaţă şi excursiile în Italia. Primarul Valentin Mitrică a avut grijă să le facă parte şi firmelor apropiate acordându-le contracte fără „inconvenientul“ licitaţie şi bani pentru ce nu lucraseră.

Ancheta procurorilor doljeni în cazul primarului comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică şi al contabilului Marin Nica, acuzaţi de delapidare abuz în serviciu şi fals intellectual, arată că bugetul local ajunsese sursă de finanţat firme „de casă“, dar şi capriciile edilului şef. Cei doi arestaţi la 17 iunie şi trimişi în judecată luna aceasta, sunt acuzaţi că, prin plăţile făcut ilegal şi contracte atribuite în aceaşi manieră au provocat din 2006 până în 2008 un prejudiciu total de peste 1,5 milioane de lei.  

Anchetatorii au reţinut că primarul a mers până acolo încât şi-a încheiat, cu bani publici, o poliţă de asigurare de viaţă, prin intermediul soţiei sale, Ileana Mitrică, agent la o societate de profil. Tot cu bani ridicaţi ilegal din casieria instituţiei, Valentin Mitrică ar fi făcut o serie de deplasări, inclusiv peste graniţă, în Italia. Din dispoziţia acestuia, sume considerabile din bugetul local au ajuns să fie încasate nejustificat de doi angajaţi ai primăriei, Ciprian Climescu şi Claudiu Jurge, plăţi în plus şi pentru „prestări servicii“ neprecizate. Ultimului dintre ei, instituţia i-a achitat, cu girul lui Mitrică, şi taxele de masterat.       

90.000 de lei un closet

Cea mai mare parte a prejudiciului provine însă din plăţi efectuate pentru lucrări neexecutate sau supraevaluate şi din contracte grele încheiate fără licitaţie.Edificator este faptul că instituţia a plătit 90.000 de lei pentru WC de scândură, ridicat în curtea unei grădinţe sau 20.000 de lei pentru două porţi de fotbal ruginite. Potrivit rechizitoriului, primăria a achitat 980.000 de lei unor firme precum Sed Impex, Trust Construcţii Carpaţi sau Ned Construct, pentru lucrări pe care nu le efectuaseră. Doar în 2007, instituţia a atribuit prin încredinţare directă, încălcând astfel prevederile legale, contracte a căror valoare totală se ridică la 1,6 milioane de lei, fără TVA.

Primarul comunei Giurgiţa nu recunoaşte absolute nimic, aruncând vina asupra subordonaţilor „ Eu nu ştiu ce au făcut ei acolo şi cui au dat toate licitaţiile. Mie nu mi-a spus nimeni“, a spus Mitrică.

Afirmaţia este contrazisă de procurori, care precizază că pot proba cu acte şi martori implicarea primarului.     

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite