Festivalul „Maria Tănase“: Marele premiu a rămas în cutie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Maria Tănase a fost creat în 1969.
Festivalul Maria Tănase a fost creat în 1969.

Talentul participanţilor la cea de-a 21-a ediţie a acestui eveniment nu a fost suficient de convingător pentru ca juriul prezidat de maestrul Tudor Gheorghe să-l răsplătească pe unul dintre ei cu celebrul trofeu.S-au acordat în schimb premiile I, II şi III la secţiunile solişti vocali şi solişti intrumentişti, precum şi premii speciale şi de popularitate.

Cea dintâi la solişti vocali a fost gorjeanca Romina Pană, urmată pe podium de concurenta din Dolj, Livia Celea, şi de Nicu Mâţă din Republica Moldova.

La instrumentişi, locul I i-a revenit lui clarinetistului Nelu Iencea, din Serbia. Pe următoarele poziţii s-au situat dâmboviţeanca Mariana Preda, care a cântat la nai, şi Cătălin Buşecan, viorist maramureşean.

Doi olteni, Zorina Bălan Chelu (OLT) şi Mirel Chiru (Gorj), şi bihoreanca Ioana Urs, au fost răsplătiţi pentru prestaţia lor cu premii speciale.

Livia Celea, concurenta Doljului, a revenit pe scena Galei Laureaţilor Festivalului Naţional Maria Tănase pentru a intrat şi în posesia Premiului de Popularitate.

Cu alte două distincţii a plecat acasă şi Zorina Bălan Chelu. Este vorba de premiile studiourilor teritoriale Radio Oltenia şi TVR craiova.

Din juriu au făcut parte dirijori, compozitori şi profesori precum : Ştefan Gigu, directorul artistic  al orchestrei „Dor românesc“, din Bistriţa; Ioan Cobâlă, de la „Rapsozii Botoşanilor“; Marin Constantin, de la „Doina Oltului“; Dumitru Fărcaş din Cluj-Napoca, Niţă Frăţilă, de la Catedra de Etnomuzicologie a Academiei de Arte din Novi Sad; Marius Hristescu, de la Filarmonica Oltenia, Marcel Parica, de la „Doina Gorjului“; Marius Szabo , de la Ansamblul „Transilvania“, şi Nicolae Dumitru, directorul Centrului pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Dolj. Preşedintele juriului a fost maestrul Tudor Gheorghe.

Câştigătorii au primit pe lângă trofee şi premii în bani. Locurile I, II şi III au fost răsplătite cu 700, 600 şi respectiv 500 de euro.

Câte 250 de euro s-au acordat concurenţilor care premiile speciale şi de popularitate.

Marele Premiu, care nu s-a acordat, era de 1.000 de euro.

Printre invitaţii celei de-a 21-a ediţie a Festivalului Naţional „Maria Tănase“, s-au numărat interpreţi de muzică populară precum Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Veta Biriş, Florica Zaha, Viorica Flintaşu, Ana Pacatiuş, Mioara Velicu, Margareta Clipa, Petrică Mâţu Stoian, Niculina Stoican, Steliana Sima, Nineta Popa Ionescu, Florentina şi petre Giurgi, Sirma Granzulea.

Soliştii au fost acompaniaţi de orchestra Ansamblului Profesionist „Maria Tănase“ din Craiova, dirijată  de Nicu Creţu, şi de Orchestra „Lăutarii“ din Chişinău, dirijor Nicolae Botgros.

Festivalul a fost prezentat de Iuliana Tudor, gazda emisiunii „O dată-n viaţă“ de la TVR.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite