FOTO Patru tineri craioveni fac fluturaşii să zboare pentru premii şi medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii de la Clubul Sportiv Universitatea Craiova se antrenează în fiecare zi pentru a obţine cele mai bune rezultate la badminton. La mijlocul secolului al XVIII-lea, ofiţerii britanici ajunşi în India inventau un sport jucat cu rachete şi un fluturaş.

Odată trimise în rezervă, cadrele militare britanice au dus jocul în Anglia, unde era practicat de clasele nobile ca sport recreativ. Lansarea oficială a noului sport s-a petrecut în 1873 la curtea Ducelui de Beaufort, unde i-au dat numele de „Jocul de Badminton“, păstrându-se numai Badminton până în prezent. 26 de ani mai târziu, britanicii au organizat şi prima competiţie de Badminton din lume, pentru ca, în secolul următor, sportul să devină cunoscut pe mai multe continente, fiind dominat, în prezent, de către chinezi. În sala de sport „prof. Virgil Bălan“ din cadrul Clubului Sportiv Universitatea Craiova, Mirela Ionescu supervizează, cu tact, antrenamentele de badminton. Jucătorii ştiu ce au de făcut şi, fără prea multe indicaţii, se pun pe treabă. Chiar dacă la început pare un sport recreativ, o dată cu înteţirea loviturilor realizezi că e vorba despre o solicitare fizică deosebită. „Ai nevoie de multă forţă pentru a putea fi competitiv în badminton“, povesteşte antrenoarea, văzându-ne reala uimire. Conduce antrenamentele sportivilor de trei ani şi, până acum, i-a îndrumat să participe la competiţii naţionale şi internaţionale.

image

„Avem patru sportivi legitimaţi care au făcut performanţe notabile. Avem, aici la club, multipli campioni naţionali, câştigătoare ale Cupei României şi componenţi ai lotului naţional de badminton. Bineînţeles, datorită antrenamentelor zilnice şi datorită sprijinului de care ne bucurăm din partea conducerii clubului au reuşit aceste performanţe“, povesteşte Mirela Ionescu.

Curiozitatea le-a adus recunoaştere

Mădălina Prioteasa, de 21 de ani, a venit la club din curiozitate. „Am văzut la un moment dat nişte pliante şi m-am gândit să merg să văd despre ce e vorba. Apoi mi-a plăcut foarte tare şi am rămas să practic acest sport“, povesteşte tânăra care se poate mândri cu peste 50 de medalii, dintre care trei de câştigătoare a Cupei României în 2009, 2010 şi 2011. În spatele succesului stă multă muncă şi luciditatea de a putea învăţa din orice meci, pierdut sau câştigat.

image

„Am avut, recent, un meci, în Bacău, la Supercupa României, cu campioana naţională en-titre. A fost un meci cu o încărcătură psihică deosebită, extrem de tensionat. Din păcate, am pierdut la diferenţă de doar un punct. Asemenea jocuri sunt importante în evoluţia unui sportiv. Sunt multe lucruri de învăţat dintr-o astfel de confruntare“, povesteşte, cu modestie, tânăra. Nici colega ei, Violeta Ristea, nu mai ştie numărul medaliilor câştigate. Vicecampioană naţională la seniori, sportiva povesteşte că tot curiozitatea a adus-o pe terenul de badminton. „La început nu ştiam ce e badmintonul şi am venit să văd despre ce e vorba“, spune Violeta, care a obţinut primul premiu din carieră la aproape 11 ani. Sportiva crede că unul dintre meciurile importante l-a disputat împotriva coechipierei sale. „Am jucat una împotriva celeilalte chiar aici, la Craiova, într-o etapă de campionat naţional. A fost extrem de dificil, pentru că ne cunoşteam una pe cealaltă foarte bine. Am reuşit să câştig, dar foarte greu“, povesteşte Violeta.

Adrenalină şi efortpe teren

Şi pentru multiplul campion naţional şi balcanic Andrei Boborel (25 de ani), cel mai dificil meci ar fi cu un coechipier. „Îţi cunoşti partenerul de antrenament foarte bine, îi ştii şi punctele slabe, dar şi pe cele tari, astfel că trebuie să fii în cea mai bună formă pentru a câştiga un asemenea meci“, crede Andrei, care a mers prima oară la sală după ce s-a făcut o selecţie în liceu. „Fiind un sport mai nou în Craiova, nu ştiam exact despre ce e vorba, dar mi-a plăcut după ce am început să-l practic şi am rămas datorită turneelor foarte dese, mai întâi în ţară, apoi în străinătate“, explică tânărul. Chiar dacă a avut o perioadă de întrerupere, Andrei se află, în prezent, în primii opt jucători în ţară, la seniori. Mezinul echipei, Eduard Ică (17 ani), un talent nativ, a început să practice badmintonul în 2001. „Îmi place foarte tare sportul ăsta. Aici trăieşti fiecare
punct. E vorba despre mult efort, multă adrenalină pe teren“, spune Eduard care a câştigat prima sa distincţie la un concurs naţional la doar şapte ani, după trei luni de antrenament. Sportivul spune că ascensiunea sa rapidă s-a datorat, în special, antrenamentelor tehnice, tactice şi fizice la care participă în fiecare zi, dar şi faptului că a avut posibilitatea de a se antrena în compania unor jucători experimentaţi.

Unul dintre meciurile după care crede că a progresat enorm a fost împotriva unui sârb la Balcaniada din Turcia. „Ştiam că e mai bun decât mine şi nimeni, nici măcar eu, nu credea că am vreo şansă. A fost un meci extrem de dificil, mai ales că am pierdut primul set. Mi-am revenit şi am reuşit să duc jocul în decisiv, apoi l-am bătut. Pur şi simplu nu mi-a venit să cred“, spune tânărul. Am mai fi rămas în sala de antrenament, dar nu
era locul nostru acolo. I-am lăsat pe sportivi să-şi disciplineze tehnicile pentru competiţiile următoare, gândindu-ne că, fără doar şi poate, medaliile câştigate de aceşti tineri modeşti ar putea acoperi terenul de fotbal de pe celebrul „Ion Oblemenco“.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite