FOTOGALERIE Fenomen optic spectaculos pe cerul României (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noaptea de duminică spre luni, un cerc luminos perfect rotund s-a format în jurul Lunii acoperită de nori, stârnind comentarii printre amatorii de OZN-uri. Specialiştii numesc fenomenul „halo“ - cristalele de gheaţă din nori provoacă reflexia, refracţia şi eventual dispersia luminii pe cer.

Încă de la ora 21.00 mai mulţi doljeni au sesizat faptul că în jurul Lunii s-a format un cerc luminos ciudat. Fenomenul a putut fi observat în afara localităţilor mari, în special în locurile unde nu este lumină puternică la sol.

image

Click pe oricare dintre poze pentru GALERIE FOTO!

Deşi în mod normal cercul are o grosime mică, oltenii au avut parte de o privelişte spectaculoasă datorită norilor care au acoperit Luna dând o intensitate mai mare cercului. Coroana din jurul lunii a căpătat o culoare roşiatică.

image

„Halo“ este un fenomen optic produs de cristalele de gheaţă din norii cirrus stratiformi din toposferă, la o înalţime de 7-12 km, unde temperatura este de -30 de grade. Cristalele de gheaţă, numite praf de diamant, provoacă reflexia luminii pe cer sub mai multe forme. Multe halo-uri apar în apropierea Soarelui şi a Lunii, dar altele pot fi văzute şi în jurul stelelor.

Aşa arată fenomenul halo atunci când cerul este senin (Foto: wikipedia.org)

image

Acestea se pot forma şi în jurul lumini artificiale, în vreme foarte rece, atunci când cristalele de gheaţă plutesc în aer. Fenomenele atmosferice de tip halo  erau folosite în trecut, înainte de apariţia meteorologiei, ca un mijloc de prognoză meteo.

Fenomen tip halo în jurul Soarelui (Foto: astronet.ru)

image

Pe timpuri, se credea că atunci când apare respectivul cerc în jurul Lunii urmează ca în următoarele 48 de ore să fie vreme rea, vânt puternic sau ploi.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite