FOTO Elev de etnie rromă şcolit în Irlanda: „I speak english dar mai mişto e-n România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şcoala nr. 13 din cartierul de ţigani Faţa Luncii sunt înscrişi 600 de elevi, majoritatea de etnie rromă, însă mai puţin de jumătate frecventează cursurile. O parte dintre ei absentează nemotivat iar alţii sunt plecaţi în străinătate cu părinţii. „La noi e un dute-vino. Unii copiii pleacă în străinătate , alţii se întorc la şcoală“, explică directoare Mariana Becherescu.

Nu rata: Ţiganii din Cândeşti au aşteptat curentul ca să-şi tragă antene satelit

Miclescu Casian are 13 ani şi este elev în clasa a IV-a. Ar trebui să fie clasa în clasa a VI-a însă plecările din ţară l-au împiedicat să avanseze aşa cum ar fi normal. „Am fost plecat în Irlanda cu tata, mama şi fraţii mei. Am fost de mai multe ori plecat, ba 6 luni, ba un an“, ne explică copilul. În Irlanda, părinţii l-au înscris la şcoală unde a învăţat limba engleză. „Ştiu engleză destul de bine, irlandeză nu ştiu foarte bine că e mai ciudată“, mai spune copilul.

Acesta încearcă să ne impresioneze şi cu cunoştinţele sale în materie de limba engleză: „I speak english. I was in Ireland. I like Ireland, it’s a beautiful country, how are you?“. Casian spune că i-a plăcut în Irlanda, dar parcă tot mai frumoasă-i România. „Şi acolo am învăţat carte dar mai mişto e în România. Îmi place istoria, georgrafia şi limba română. Nu vreau să mai plec în Irlanda“,mărturiseşte elevul.

image

Directoarea  şcolii, Mariana Becherescu spune că  elevi absentează des şi că de cele mai multe ori nu sunt înştiinţaţi atunci când părinţii plecă cu ei în străinătate. „Dar credeţi că ne spune cineva? Aflăm de la buncii lor că au plecat în străinătate cu părinţi. Unii îi înscriu la şcoală acolo, alţii preferă să îi reînscrie iar aici. De aici ajung şi copiii la liceu dar mai puţini“, ne explică aceasta.

Mariana Becherescu, directoarea şcolii

image

Într-o zi normală de vineri clasele sunt aproape goale.De exemplu, la clasa I D, unde în mod normal ar trebui să fie 19 copiii, sunt doar patru: Damian, Donatelo, Andrei şi Ghiţă. „E şi vremea asta urâtă, poae că şi din cauza asta nu au venit“, încearcă să ne explice învăţătoarea Cristina Bratu.

Învăţătorii îşi fac lecţiile cu câţiva elevi în clasă

image

În cartierul Faţa Luncii din Craiova locuiesc peste 2.000 de familii, toate de etnie rromă. Cartierul este cunoscut la nivel naţional pentru scandalurile între clanurile de ţigani. Majoriatea craiovenilor nu îndrăznesc să intre în cartier de frica rromilor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite