FOTO Cetatea Banilor are de restituit credite bancare de 50 milioane de euro. Bugetul Craiovei este amanetat până în 2030

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următorii 20 de ani, municipalitatea trebuie să plătească rate la trei credite contractate pentru investiţii. Ultimul împrumut, de 20 de milioane de euro, necesar confinanţării Centrului Multifuncţional din Romaneşti şi Aqua Park-ului din Lunca Jiului, a primit undă verde de la Ministerul Finanţelor Publice.

Viceprimarul cu atribuţii de primar, Mărinică Dincă, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că zilele următoare aleşii locali vor fi convocaţi pentru a aproba contractarea unui credit de 20 de milioane de euro. „Ieri (n.r. - marţi) am fost la Ministerul Finanţelor, unde am rezolvat problemele privind creditul pentru Centrul Multifuncţional şi Aqua Park. Banii vor ajunge la primărie şi vom cofinanţa cele două proiecte europene“, a declarat Mărinică Dincă.

Valoarea totală a lucrărilor la Centrul Multifuncţional, clădire de birouri şi săli expoziţionale ce urmează să fie ridicată în 36 de luni, pe vechiul amplasament al târgului din cartierul Romaneşti, este de 18,6 milioane de euro, dintre care 7,2 milioane de euro provin de la Uniunea Europeană. Restul banilor vor fi asiguraţi din creditul pe care primăria îl va contracta zilele următoare.

Schiţa Centrului Multifuncţional de 18,6 milioane euro

image

Din suma împrumutată va fi asigurată şi cofinanţarea pentru Aqua Park-ul pe care muncipalitatea îl va amenaja în Lunca Jiului, proiect european cu o valoare totală de peste 72 de milioane de lei. „Cred că până la sfârşitul anului vom semna contractul de finanţare şi pentru Aqua Park“, a precizat Mărinică Dincă. Ambele proiecte sunt  iniţiative ale primarului arestat, Antonie Solomon.

Schiţă cu Aqua Park-ul de 72 milioane lei

image

Primul împrumut, în 2002

Creditul de 20 de milioane de euro, scadent în 2030, nu este primul împrumut pe care primăria îl contractează în ultimii ani. Tonul l-a dat fostul primar Vasile Bulucea, care în 2002 a bătut palma cu Banca Europeană de Investiţii pentru 18,4 milioane de euro. Suma, ce urmează să fie restituită integral abia în 2026, a fost folosită pentru cofinanţarea unui alt proiect european: reabilitarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare a apelor uzate.

Cel de-al doilea împrumut al primăriei a fost contractat în 2005, în timpul primului mandat al lui Antonie Solomon. Municipalitatea a luat 12 milioane de euro de la BRD pentru modernizarea centrului oraşului şi reabilitarea unor străzi, creditul urmând să fie resituit până în 2022.

Un milion de euro din împrumutul pentru centru au fost investiţi în arteziana muzicală

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite