FOTO Centru istoric reabilitat cu parfum de secolul XIX

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar trebui să arate strada Teodor Aman în viziunea specialiştilor
Aşa ar trebui să arate strada Teodor Aman în viziunea specialiştilor

Edilii Craiovei vor să reabiliteze o parte din centrul istoric al oraşului după modelul Băniei de acum un secol. Proiectul propus de specialişti cuprinde amplasarea de stâlpi de iluminat şi bănci reproduse după cele din Parisul anului 1900, precum şi realizarea de fântâni arteziene ambientale şi statui de bronz ornamentale.

Planul municipalităţii de a revitaliza centrul istoric al oraşului s-a concretizat într-un proiect ce urmează să fie supus votului Consiliului Local în şedinţa extraordinară de joi. Planul de reabilitare a 12 hectare din cele 380 al centrului istoric nu cuprinde modernizarea clădirilor ci doar schimbarea ambientală a zonei.

Astfel va arăta pasajul de pe strada Lipscani



Proiectul a fost realizat pentru suprafaţă cuprinsă între străzile A.I. Cuza, Mihail Kogălniceanu, Eugen Cara, Arieş şi Teodor Aman. Practic, planul se referă la zona Lipscani şi împrejurimile acesteia. Acesta cuprind în primul rând reabilitarea străzilor dar şi transformarea acestora în zone pietonale. Proiectul prevede, printre altele, realizarea de borduri de granit şi extinderea de spaţii verzi, amplasarea a două fântâni arteziene pe strada Teodor Aman şi a unei fântâni ornamentele pe Olteţ.

Foto: www.primariacraiova.ro

Intersecţia de la Femina va fi populată cu statui de bronz



Centrul istoric urmează să fie populat de statui ornamentale de bronz la scară umană. Patru astfel de exemplare vor fi amplasate pe strada Fraţii Buzeşti iar una în zona Femina. Până şi modelul de bănci a fost ales încât să dea un aer boem. Cele 150 de bucăţi de bănci urmează să fie realizate cu feronerie în stil ectic, reproduse după modelul folosit în Paris în anul 1900. Acelaşi aspect vor avea şi stâlpii ornamentali şi cei de iluminat.

Foto: www.primariacraiova.ro
Craiova
Foto: www.primariacraiova.ro
Foto: www.primariacraiova.ro

Proiectul mai cuprinde şi amplasarea de jardiniere mobile şi fixe, precum şi realizarea unor coşuri de gunoi în stil vechi. Dacă proiectul în valoare de 21 milioane de euro va trece de Consilul Local, urmează ca municipalitatea să obţină finanţare europeană pentru a acoperi jumătate din cheltuieli. Odată cu reabilitarea centrului istoric va fi înlocuită şi reaţeaua de apă şi canalizare din zona studiată. Lucrările sunt programate să dureze maxim 18 luni de la data începerii.

Aşa va arăta Strada Lipscani

Aşa ar trebui să arate strada Lipscani în viziunea specialiştilor
Foto: www.primariacraiova.ro
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite