Evaziune de 5 miliarde de euro. Fiscul doljean cere timbru pe fiecare pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărăcia îi împinge pe români să consume produse vândute la negru. Fiscul doljean cere timbrarea pâinii, din cauză că brutăriile şi cuptoarele de pâine deţin recordul absolut la evaziunea fiscală. Conform statisticilor, evaziunea fiscală din neimpozitarea comerţului subteran cu pâine, carne, lapte, cereale sau fructe se ridică la 5 miliarde de euro.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a propus Ministerului de Finanţe să eticheteze fiecare pâine produsă, după modelul timbrelor pentru alcool şi tutun. Eugen Călinoiu, directorul DGFP Dolj, a declarat pentru "Adevărul de Seară" că a lansat propunerea ca măsură de combatere a evaziunii fiscale în domeniul cerealelor şi panificaţiei, neregulă aflată la cote alarmante în judeţ.

„Prin etichetarea pâinii, produsul poate fi controlat mai bine şi, astfel, evaziunea fiscală din domeniu ar scădea considerabil. Aceste etichete, ca şi la alcool sau tutun, vin de la Ministerul Finanţelor şi ar putea fi falsificate mai greu”, este de părere şeful Fiscului doljean. Acesta nu a specificat dacă timbrul care ar urma să fie lipit pe fiecare pâine va fi comestibil sau nu:

"Deocamdată este doar o propunere. Dacă va fi aprobată, vom vedea ce fel de etichete vor fi lipite". Ideea de etichetare a produselor de panificaţie a mai fost lansată în 2006, de către Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN (Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse făinoase). Şi el  spera pe atunci ca românii să mănânce pâine timbrată. Proiectul s-a rătăcit undeva pe la Ministerului Justiţiei, ultima instituţie care mai trebuia să-şi dea avizul.

Şi de această dată, mai rămâne ca autorităţile centrale să-şi dea seama că prin etichetarea pâinii produsul poate fi controlat mai bine şi, astfel, evaziunea fiscală din domeniu ar putea scădea considerabil. "Celui care este prins că vinde o pâine fără timbru i se va închide brutăria a doua zi", este de părere Călinoiu.

Cât pierde statul din neimpozitarea comerţului subteran cu pâine

Statul român pierde anual 5 miliarde de euro din neimpozitarea comerţului subteran cu pâine, carne, lapte, cereale sau fructe. Cele mai afectate de evaziunea fiscală sunt industria panificaţiei, cărnii şi laptelui. Dacă oficial românii cumpără carne în valoare de 3 miliarde de euro, pe piaţa neagră se mai comercializează carne în valoare de 1,5-2 miliarde de euro. Brutăriile şi cuptoarele de pâine deţin însă recordul absolut la evaziunea fiscală, cu 75% din produse vândute fără ca statul să beneficieze de impozite şi taxe.

Piaţa reală a pâinii este estimată la peste un miliard de euro. Piaţa fiscalizată este estimată de producătorii din domeniu la numai 250 milioane de euro. Restul produselor sunt vândute fără a se elibera bonuri fiscale, întregul profit intrând în buzunarul producătorilor şi comercianţilor. Aurel Popescu, preşedintele Rompan declara recent: “Evaziunea fiscală este singura în creştere anul acesta. În ceea ce priveşte domeniul cerealelor, panificaţiei şi morăritului pot spune că aici, în primele trei luni ale anului, evaziunea fiscală a crescut cu 3%-5%”.

Taxare inversă la TVA

O altă măsură care ar diminua fenomenul evazionist în domeniul cerealelor şi panificaţiei este în opinia şefului Fiscului doljean plata TVA la utilizatorul final. Eugen Călinoiu se arată îngrijorat că evaziunea cu cereale ia amploare în ciuda măsurilor de control: „Cei care practică acest comerţ ilegal cu cereale, fără a înregistra în acte tiruri întregi de marfă, prejudiciază statul cu mii şi sute de mii de lei prin neplata TVA-ului. Doljul este un pilon principal în domeniul comerţului cu cereale”. Acesta mai spune că, deşi controalele au fost înăsprite, cei mai mulţi evazionişti scapă, chiar dacă au existat prevederi de confiscare a mijloacelor de transport, atunci când cei implicaţi sunt surprinşi că transportă cerealele fără documente.

Fiscul doljean susţine şi aplicarea taxării inverse la cereale, obligaţie deja introdusă în Codul Fiscal modificat recent, dar care nu se poate aplica deocamdată deoarece Comisia Europeană trebuie să-şi dea avizul. „Există o prevedere a OUG nr. 54/2010, care ar îmbunătăţi controlul evaziunii fiscale la cereale. Noi susţinem ideea ca, la cereale, TVA să se plătească la utilizatorul final. Atunci vor plimba tirurile pe banii lor. Fiscul, Garda şi Vama nu vor mai sta să urmărească tirurile cu cereale. Avem zeci de procese penale cu cei din domeniul cerealelor, iar dacă cei din Comisia Europeană vor legifera această taxare inversă la cereale se va diminua cu mult evaziunea“, este de părere Eugen Călinoiu. Comisia Europeană a respins recent taxarea inversă la cereale.

Dragoş Frumosu: "Este clar! Cineva din administraţie profită de pe urma banilor negri”

În timp ce Guvernul se plânge de lipsa banilor la buget, întârzie să ia măsuri care să le aducă aceşti bani. Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară declara public: "Reducerea evaziunii fiscale ar fi trebuit să fie prima măsură pe care să o adopte. Este clar că nu sunt interesaţi să stopeze acest fenomen şi că cineva din administraţie profită de pe urma banilor negri”.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite