Etnobotanicele, încă tolerate de autorităţile din Bănie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii legii au controlat magazinele de plante pentru relaxare.
Oamenii legii au controlat magazinele de plante pentru relaxare.

Tot mai mulţi tineri au nevoie de asistenţă medicală, după ce au consumat astfel de substanţe. Medicii şi poliţiştii dau zilnic cifre, iar în ţară mai multe primării pun lacătul pe uşa „magazinelor de vise“, în timp ce la Craiova se încearcă timid închiderea lor.

Un fenomen greu de controlat. Asta par să fie magazinele care vând aşa-zise „plante pentru relaxare“, care acţionează însă ca nişte droguri şi care au băgat deja mai mulţi tineri în spital. Medicii se arată îngrijoraţi. „Numărul celor care vin la urgenţă este din ce în ce mai mare. Vin cu ameţeli, greaţă, vărsături, halucinaţii vizuale, agitaţie, dureri în piept, după ce au ingerat alcool şi substanţe excitante. Îi bănuiam de astfel de consum de droguri“, spune medicul Cristiana Geormăneanu, de la Unitatea de Primiri Urgenţe Craiova.

La rândul lor, poliţiştii de la Antidrog spun că tinerii se aprovizionează mai nou între ei de la domiciliu. Deşi depistează nenumărate cazuri, poliţiştii spun că astfel de magazine sunt la limita legii şi că nu au ce le face, aşa că au intrat în scenă inspectorii de la OJPC, care pot închide temporar unele magazine sau pot să-i amendeze pe patroni cu cel mult 20.000 de lei.

Proiect de „stopare a viselor“

Între timp, numărul tinerilor care consumă astfel de produse creşte. „Din datele noastre tot mai multe persoane, în special tineri, au nevoie de asistenţă medicală, după ce au consumat astfel de substanţe. Aproape zilnic, echipele noastre depistează tineri care cumpără astfel de substanţe şi apoi ajung la urgenţă. Este extrem de periculos pentru sistemul nervos central“, spune comisarul-şef Octavian Stanciu. Cea mai recentă captură a BCCO Craiova este de 1.500 de pliculeţe cu substanţe halucinogene. Poliţiştii sunt de părere că autorităţile locale ar trebui să ia exemplu de la alte oraşe. „Încercăm să descurajăm vinderea acestor substanţe, dar depinde de consiliul local. Noi verificăm azi, iar mâine se introduc alte substanţe“, a declarat un poliţist. Mai multe magazine de vise din Braşov au fost închise, iar cele din Râmnicu Vâlcea, Suceava şi Iaşi vor urma să pună lacătul pe uşă.

La Craiova, până săptămâna trecută, nu se pusese problema, dar astăzi viceprimarul Mărinică Dincă ne-a declarat: „Am iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu privitor la aceste magazine, pe care îl vom dezbate în şedinţa de joi“. Situaţia este cu atât mai complicată, cu cât autorităţile ajung în unele situaţii să fie aproape legate la mâini. Aceasta deoarece primăria poate doar să suspende orarul de funcţionare şi să dispună închiderea magazinului, dar, dacă acesta se redeschide, este nevoie de o ordonanţă prezidenţială pentru închidere forţată.



Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite