Escalada, „şah pe verticală“ în Bănie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei care nu au încercat până acum acest sport, escalada poate fi o experienţă inedită. Pe lângă rolul distractiv pe care îl are, căţărarea este un antrenament fizic complex, care dezvoltă spiritul de aventură, dar şi capacitatea de concentrare.

La Craiova există unul dintre cele mai mari panouri de escaladă, dotat cu pereţi de 9,6 m înălţime şi o suprafaţă căţărabilă de 156 mp. Clubul Akademos este singurul din regiune unde se organizează competiţii de escaladă, iar gradul de dificultate al panoului este pentru avansaţi, dar şi începători.

CITEŞTE ŞI:

Doi craioveni au atins cel mai înalt vârf din afara Asiei

„În special organizăm competiţii regionale şi locale pentru cei care practică escaladă aici. Vin nu doar căţărători experimentaţi, ci şi o mulţime de amatori care nu au practicat niciodată acest sport“, spune Dragoş Veleanu, preşedintele Clubului Sportiv Akademos.  Escalada nu este un sport extrem, însă este o formă de recreere excelentă, care antrenează nu numai condiţia fizică, ci şi o întreagă serie de aptitudini importante, dinamismul şi curajul, adaptarea sau analiza rapidă. La club se organizează cursuri de iniţiere, susţinute de instructori specializaţi.


Recomandată şi copiilor

Problemele pe care le pune escalada, precum observaţia, aprecierea justă sau luarea unei decizii imediate sunt adevărate probe de curaj şi motivare pentru copii, explică instructorii. Fie că eşti începător sau avansat, instructorii propun la început o evaluare, pentru a adapta programul de pregătire pentru fiecare participant. „Este o metodă de autoevaluare care te ajută să îţi descoperi punctele tari şi slabe, cum sunt gradul de curaj şi motivare de care dispui. Astfel îţi poţi stabili priorităţile şi programul de antrenament pe care trebuie să îl urmezi pentru a-ţi îndeplini obiectivele“, adaugă instructorul Cristi Gună.

image

Deşi în România escalada nu are prea mulţi adepţi, în Austria, Elveţia sau Franţa, de exemplu, acest sport este învăţat de copii încă de la vârsta de 3-4 ani, iar adulţii îl practică şi la vârste foarte înaintate, chiar şi la 75 de ani. Beneficiile acestui sport se regăsesc şi la nivelul sistemului cardiovascular, spun instructorii de escaladă, şi poate fi înlocui cu succes şi şedinţa la psiholog, deoarece, fiind un sport care implică atenţia, te va ajuta să uiţi de tot stresul acumulat de-a lungul unei săptămâni.

Află cât costă cursurile de iniţiere în escaladă - Clubul sportiv Akademos www.acrobatic.ro/ email: office@acrobatic.ro

Clubul Akademos este singurul din regiune unde se organizează competiţii de escaladă, iar gradul de dificultate al panoului este pentru avansaţi, dar şi începători. Beneficiile acestui sport se regăsesc şi la nivelul sistemului cardiovascular, spun instructorii de escaladă, şi poate fi înlocui cu succes şi şedinţa la psiholog, deoarece, fiind un sport care implică atenţia, te va ajuta să uiţi de tot stresul acumulat de-a lungul unei săptămâni. Instructorii propun la început o evaluare, pentru a adapta programul de pregătire pentru fiecare participant. Nu există restricţii de vârstă.

Panou căţărare:

Suprafaţa: 165 mp
Înălţime: 10 metri

Grad de dificulate: avansaţi şi începători
Activităţi ale clubului:
 - Excursii şi drumeţii
 - Trasee de căţărare

Date contact Clubul Akademos

Adresa: Transport în comun cu plecare de la Teatrul Naţional la Metro, unde se coboară şi se merge pe jos 500 m în directia Bucureşti. Pe partea dreaptă este situat complexul de căţărare.

Preţuri:
•    200 ron/persoană - cu echipamentul clubului până pe 7 mai
•    320 ron/persoană - dupa data de 7 mai.
•    o lună acces gratuit la panou
•    acces gratuit la internet
•    se eliberează certificat de absolvire

image

Mai mulţi tineri pasionaţi de escaladă au absolvit cursurile organizate de clubul Akademos. Cursurile s-au adresat tuturor categoriilor de vârstă şi au  durat opt zile.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite