Craiova: Elpreco disponibilizează 30% din angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Elpreco disponibilizează 30% din angajaţi
Craiova: Elpreco disponibilizează 30% din angajaţi

Elpreco Craiova, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcţii din România, va concedia din 15 septembrie aproximativ 200 de persoane. Oamenii care rămân fără slujbe vor primi 20 de salarii de bază drept plăţi compensatorii.

Valul disponibilizărilor  a atins şi afacerile până mai ieri profitabile din industria craioveană. Elpreco a anunţat recent că va recurge la disponibilizări pentru a face faţă crizei economice fără precedent care a afectat şi piaţa materialelor de construcţii. Potrivit conducerii, aproximativ 200 din cei 750 de angajaţi pe care îi numără în prezent compania vor rămâne fără slujbe de la mijlocul lunii septembrie. Deşi directorul general al Elpreco, Dan Căprioară, declarase în primăvară că, cel puţin în acest an, nu va da pe nimeni afară, socotelile companiei nu au luat în calcul colapsul industriei de construcţii. „Începând cu ultimul trimestru al anului 2008, Elpreco derulează un proiect de reducere a costurilor şi eficientizare a fluxurilor de activitate, proiect ce a generat reduceri substanţiale. Planurile au fost dejucate de evoluţia nefavorabilă a pieţei materialelor de construcţii şi implicit reducerea cererii de materiale de construcţii alături de blocajul financiar existent la nivel naţional, în termeni de creditare şi de capital de lucru”, susţine Dan Căprioară.

Se tem că vor rămâne pe drumuri fără bani

Cu toate că mulţi angajaţi ai producătorului de BCA s-au trecut singuri pe lista de disponibilizări, aceştia se tem însă că nu-şi vor vedea banii, din cauza lipsei de lichidităţi de la Elpreco. „Ne-au spus că ne dau banii ăştia şi ne-am repezit toţi să-i luăm, că e bine să stai acasă şi să iei bani. Da’ cine ne garantează nouă că ni-i dau, când noi nu mai avem comenzi?”, ne-a spus un angajat al societăţii care nu a dorit să-şi spună numele. Potrivit acestuia, conducerea Elpreco le-a promis salariaţilor disponibilizaţi că îi va rechema la lucru dacă piaţa îşi revine şi vor fi suficiente contracte.

De la începutul anului, mai multe companii craiovene, din aproape toate sectoarele industriei, au anunţat disponibilizări masive de personal din cauza crizei economice. Reloc SA a renunţat deja la aproape jumătate din cei 800 de salariaţi, în timp ce 500 de salariaţi ai Electroputere Craiova vor îngroşa rândurile şomerilor din Dolj începând cu jumătatea acestei luni. Rata şomajului în judeţ a ajuns la un nivel istoric pentru o lună de vară, atingând în luna iunie 9,3% din populaţia activă a judeţului, faţă de 6% înregistrată la nivel naţional.


 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite