Elevi cu apucături mafiote

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabloul şcolilor din România: droguri fabricate în şcoală, elevi terorizaţi cu taxa de protecţie şi şcoli fără paznici. Elevii mărturisesc că în licee se percep bani pentru protecţie. Sunt aşa - zişii şmecheri din oraş care sunt în gaşcă cu câţiva elevi şi le cer taxă de protecţie celor mici. Conducerile şcolilor ştiu de existenţa unor astfel de acte de infracţionalitate, însă nu recunosc pentru a „nu pune şcoa

Siguranţa elevilor la şcoală este motiv de îngrijorare pentru părinţi. În ultimul timp s-au petrecut zeci de incidente violente care au pus în pericol viaţa tinerilor. Ameninţările cu cuţitul pentru taxa de protecţie pare să fi devenit una din principalele priorităţi. Atât dascălii cât şi autorităţile competente privesc neputincioase la extinderea unui fenomen ce zilnic ia amploare. Incidentul de la Craiova în care un tânăr a fost ucis, iar altul a fost rănit de un fost coleg de-al lor ridică semne de întrebare privind securitatea elevilor în şcoli.

O mămică, sub protecţia anonimatului, ne-a dezvăluit cum fiul ei, elev în clasa a X-a la un liceu craiovean, a fost ameninţat cu cuţitul de un grup de indivizi, chiar în curtea instituţiei de învăţământ dacă nu plăteşte taxă de protecţie.

„Când am aflat că a fost ameninţat dacă nu le dă bani, am crezut că înnebunesc. Mi s-a plâns acasă că doi elevi mai mari i-au cerut bani ca să nu-i facă vreun rău. Nu a vrut să le dea. A doua zi, cei doi şi-au adus nişte prieteni din oraş şi l-au prins lângă terenul de sport. I-au arătat un cuţit, iar fiul meu s-a speriat atât de tare că nu s-a opus”, a povestit mama elevului.  Adolescentul a fost târât apoi într-un părculeţ de lângă şcoală. „După ce i-au luat 30 de lei, bani pe care îi dădusem să plătească RDS-ul, i-au spus că îl mută din oraş dacă suflă ceva. Abia l-am făcut să-mi spună. Nu înţelegeam de ce nu vrea dimineaţa să meargă la şcoală. A trebuit să îl duc eu câteva zile. Era terorizat şi noaptea în somn. Şi acum, îl văd eu, că îi e teamă să iasă în oraş”, a mai spus părintele.

Şcolile aduc din ce în ce mai mult a câmp de luptă

În şcoala despre care conducerea unităţii susţinea că nu crede că astfel de acte infracţionale au luat locul învăţăturii este situată în zona George Enescu - Craioviţa, un „paradis” al găştilor de cartier. De aici şi atmosfera din şcoală: elevi terorizaţi, de alţi elevi. Tot aici, în urmă cu ceva timp, două foste eleve au fost prinse în flagrant, cu 60 de ţigări de canabis pe care le comercializau chiar în incinta unităţii de învăţământ. Nici portarul care păzeşte liceul nu mai poate face faţă terorii instalate în jurul şcolii de găştile de cartier. Chiar şi el a fost ameninţat, susţin elevii, dacă nu îi lasă în pace pe cei care iau taxa de protecţie.

Probabil, este şi motivul pentru care paznicul de la intrare nu te întreabă unde mergi, chiar dacă eşti străin de şcoală. Majoritatea elevilor au confirmat situaţia infracţională din şcoală, mărturisindu-ne însă că le este teamă să vorbească. Elevii afirmă că există copii terorizaţi de colegi mai mari, care urmăresc să intimideze elevii din clasele mai mici, cerându-le bani şi ţigări. Deşi se ştie despre acest lucru în cancelarie, ei mai spun că nu se iau măsuri iar comportamentul este tolerat.

„A scos cuţitul şi a dat pe unde a nimerit“

Liceele Auto - “Traian Demetrescu”, Nr. 10 - Anghel Saligny, Energetic sau Electroputere sunt doar câteva dintre instituţiile de învăţământ nominalizate de elevi, ca fiind „rău famate”. „Sunt câţiva băieţi în clasele a XI şi a XII-a de care se tem toţi. Ei au fraţi şmecheri care umblă cu interlopii. De câte ori au nevoie de bani se iau de câte unul mai slab. Dacă nu vrea să le dea banu’ îi duce în spate la terenul de fotbal, acela vechi, şi îi ameninţă. A ieşit şi cu bătăi rele de tot, dar nu în curte, ci în faţa şcolii. I-au chemat pe băieţii din oraş. Pun ochii pe câte un copil şi îl opresc în curte, pentru că în şcoală sunt camere de luat vederi pe holuri. După ce îl caută în buzunare îl pun să cotizeze. Dacă se opune îl aşteaptă când iese de la ore şi ori îi dau la faţă, ori îl ameninţă cu cuţitul”, ne-a declarat un elev în clasa a XI-a la Energetic.

„Îmi este teamă pentru viaţa copilului meu”

În urmă cu câţiva ani, la Liceul Energetic din Craiova au fost prinşi elevi fabricând droguri şi vânzându-le în toaleta şcolii. „Se întâmplă chestii ilegale în şcoală cu toate camerile lor de luat vederi. Ori se fac că nu ştiu nimic, ori le e teamă şi profesorilor. Toţi tac din gură. Poate să facă cineva ceva? Paznicul şcolii nu se bagă. Ei se bat la 20 de metri de intrare, chiar şi în curte, iar el nu ştie ce se întâmplă după gardul şcolii. Îmi este teamă pentru viaţa copilului meu”, a mai afirmat mama elevului. Copiii „răi” provin din familii dezorganizate, susţin dascălii. Situaţia nu este unică, iar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spun că, pe parcursul anului trecut au mai fost astfel de cazuri, însă toate au reuşit să fie soluţionate cu poliţia.

Se intră în şcoli ca –n bar

În mod normal accesul în şcoli ar trebui să se facă numai pe bază de legitimaţie.  Reporterii Adevărul au intrat însă fără nicio problemă în incinta a trei şcoli din Bănie, ba chiar şi în clase, deşi la ambele unităţi şcolare există paznici. „Eu unul nu pot să mai am respect pentru nimeni. Ştiţi de ce? Păi avem, de exemplu, o profă de franceză, care duhneşte tot timpul a băutură, iar uneori ne vorbeşte despre chestii de-a dreptul hilare: că îi place totul natural… şi ne dă exemplu că are chiloţi de coton. Vă daţi seama ce este la ora de franceză când elevii ascultă aşa ceva?”, susţine un alt elev de la Energetic.

Elevii nu discută cu profesorii şi preferă să-şi rezolve singuri conflictele care apar între ei, fără implicarea cadrelor didactice sau a părinţilor, pentru că nici unii, nici alţii, nu mai au nici un fel de autoritate asupra copiilor. Cu toate acestea dascălii susţin aceeaşi variantă, a amplificării artificiale de către mass-media a incidentelor din şcoală, deşi recunosc, totuşi, că gestionarea conflictelor lasă de dorit deoarece multe incidente au fost confirmate după investigaţiile poliţiei.

„Copiii trebuie să vorbească”

Poliţiştii recunosc că în şcoli se pătrunde uşor, cu toate că există supraveghetori. „ Din păcate indivizi certaţi cu legea sau foşti elevi care au legătură cu aceştia intră, sub diverse pretexte, în incinta şcolilor fără a fi măcar întrebaţi de paznici. Atunci când apar probleme copiii nu spun din diverse motive, cu toate că poliţistul de proximitate trece frecvent pe la şcoli şi chiar participă la orele de dirigenţie”, a explicat comisar Cristinel Ciocoiu, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Dolj.

Deşi toate conducerile Inspectoratului Şcolar Dolj au declarat de fiecare dată că vor demara anchete care se vor lăsa cu măsuri drastice, rezultatele nu s-au văzut. „Elevii trebuie să se ferească să intre în anturajul unor persoane cunoscute cu activităţi infracţionale şi să spună atunci când au o problemă, fie dirigintelui, părintelui sau poliţistului de proximitate. Copiii trebuie să vorbească, pentru că altfel, dacă nu spun este mult mai greu ca noi, poliţia să stabilim fapta şi făptaşul”, a mai explicat comisarul Ciocoiu.
 
Arestat de poliţişti, eliberat de judecători

Recent, un tânăr de 20 de ani, din Craiova, a fost prins în flagrant în timp ce încasa de la un copil, pe care îl şantaja de mai bine de două luni, 50 de euro ca taxă de protecţie. Tranzacţia avea loc chiar la şcoală. Deşi poliţiştii au probat faptul că tânărul nu se rezumase la o singură victimă, iar copilul este încă traumatizat în urma ameninţărilor primite, magistraţii Judecătoriei Craiova au decis că acesta nu prezintă suficient pericol social pentru a fi arestat preventiv, el fiind cercetat în stare de libertate.  Şi la Şcoala nr. 16 a fost înregistrat un incident similar. Patru elevi au ajuns pe mâna poliţiştilor după ce le-au cerut diverse sume de bani, sub ameninţarea cuţitului, unor colegi mai mici.  Conducerea unităţii de învăţământ susţinea că nu avea habar că anumiţi elevi ar cere „taxe de protecţie“ şi că e puţin probabil să se fi întâmplat aşa ceva, tocmai la şcoala lor.

Elev înjunghiat mortal în timp ce venea spre şcoală

La începutul lui octombrie tânărul Andrei Goreci (17 ani) (FOTO medalion) a fost înjunghiat mortal în apropierea liceului „Tudor Arghezi”. Ucigaşul, Romel Voicu (19 ani) (FOTO), a fost arestat fiind acuzat de omor calificat, după ce l-a înjunghiat în inimă pe Andrei. Tragedia de la Craiova este unul dintre cele mai grave cazuri de violenţă între elevi. VEZI AICI Anchetatorii crimei de la Craiova: „A scos cuţitul şi a dat pe unde a nimerit“

Elev prins în flagrant când lua bani de la un alt elev

Într-un alt caz, un elev în vârstă de 15 ani, din Craiova, a fost prins în flagrant de poliţişti, după ce a intrat în posesia unei sume de bani cerute de la un alt copil pe care îl ameninţa de mai mult timp. Poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie au fost sesizaţi de către Ştefan C., 42 ani, din Craiova, despre faptul că fiul său C. V. M., de 11 ani, este frecvent ameninţat de un  tânăr care îi cere diferite sume de bani ca taxă de protecţie.

Ca urmare a acestei sesizări la nivelul Secţiei 3 Craiova s-a constituit un colectiv de poliţişti, care au stabilit faptul că M.D.I, 15 ani, din municipiu, prin intermediul unor email-uri l-a ameninţat pe C.V.M. în repetate rânduri, solicitând diferite sume de bani în schimbul protecţiei oferite. Poliţiştii au acţionat la locul de întâlnire stabilit anterior de cei doi minori, realizând prinderea în flagrant a celui în cauză, după ce a intrat în posesia sumei de bani cerute. De asemenea, cu ocazia verificării calculatorului minorului ameninţat, poliţiştii au identificat mai multe email-uri cuprinzând mesaje de ameninţare, trimise de M. D. I.

Opinia specialistului: Violenţa, o problemă presantă

"Probabil că incidentul de la Craiova a fost generat de o situaţie particulară. Pentru a evita astfel de violenţe, actul educaţional ar trebui să fie prezent în şcoală, dar şi acasă, sau în modelele pe care le oferim. Ar trebui să existe prevenire, informare, programe speciale - pentru părinţi şi copii. Profesorii sunt obligaţi să fie atenţi la comportamentul elevului şi să-l trimită spre consiliere, atunci când e cazul", a declarat jurnaliştilor "Adevărul" psihopedagog Aura Stănculescu.
.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite