Elena Buznă este medicul care scrie cărţi pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cei 43 de ani de carieră, oftalmologul Elena Buznă a tratat şi operat cu succes mii de pacienţi. În timpul liber scrie poezii şi proză pentru copii.

S-a născut într-o localitate din Oltenia, însă a absolvit studiile superioare în Banat. Elena Buzna a avut de mică a două pasiuni: literatura şi medicina. Deşi încă din timpul liceului scrie poezii, după examenul de bacalaureat, femeia a ales medicina. „Am optat pentru medicină pentru că îmi place acest domeniu. Iniţial, am vrut să urmez facultate la Cluj-Napoca, dar am decis să merg la Timişoara, acolo unde studia sora mea“, mărturiseşte Elena. Lucrează în oftalomologie de 43 de ani şi a absolvit un doctorat în domeniu la Târgu-Mureş. „Am urmat oftalmologia pentru că este o meserie delicată, necesită multă atenţie şi răbdare, calităţie pe care le are o femeie“, spune aceasta. Elena a profesat medicină generală la Spitalul Iancu Jianu din Balş, ca apoi să lucreze la Policlinica nr. 2 şi la Clinica nr. 1 din Bănie, de unde a şi ieşit la pensie în 2003. „Am tratat mii de pacienţi. Imaginaţi-vă, înainte de 1989 aveam câte 60,70 de pacienţi pe zi“, îşi aminteşte doctorul.

15 volume publicate

Din 1990 lucrează în medicina privată, în prezent activând la o clinică particulară din Bănie. S-a  apucat serios de scris poezii şi proză pentru copii în anii ’80, iar primul volum a văzut faţa tiparului abia în 1990. „Prima carte publicată a fost una de proză. Se numeşte «O lume pentru copii»“, spune Elena Buznă. În ultimii 20 de ani a publicat opt volume de poezii şi şapte de proză. Medicul a bifat şi mai multe apariţii în dicţionare, iar cărţile sale sunt incluse în programa şcolară. Doctorul este membru al Societăţii Scriitorilor Olteni din 1999, al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti şi al Societăţii Mondiale a Medicilor Scriitori. „Îmi place foarte mult să citesc, dar şi să scriu cărţi pentru copii“, încheie Elena Buznă.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vă place mai mult, proza sau poezia?

Îmi place mai mult să scriu proză pentru copii. Proza este proză! Şi poeziile pentru copii sunt frumoase, însă eu rămân la proză.

De ce oftalmologie şi nu alt domeniu?

Pentru că mi-a plăcut oftalmologia încă din facultate. După ce am practicat medicină generală, mi-am dat secundariatul pentru că pe vremuri nu îi spunea rezidenţiat, alegând să profesez oftalmologia. Este un domeniu al medicinei care necesită foarte multă atenţie. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite