EXCLUSIV Lucrări dubioase cu termopane, la Spitalul CFR din Craiova. Cum au dispărut câteva sute de euro prin ferestrele PVC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Spitalul CFR din Craiova au fost amplasate mai multe ferestre din profil PVC, fără a fi respectat caietul de sarcini. Deşi contractul cu firma câştigătoare prevedea ferestre termopan cu sistem de deschidere, acest lucru s-a întâmplat doar pentru câteva bucăţi. Economia pentru firmă a fost de câteva sute de euro.

O lucrare pentru amplasarea unor ferestre din profil PVC făcută iarna trecută la Spitalul CFR din Craiova ridică mari semne de întrebare în ce priveşte corectitudinea cu care se desfăşoară licitaţiile în spitale. În luna decembrie, unitatea spitalicească a încheiat un contract de aproape 3.500 de euro cu firma FACILITY, pentru punerea a 16 ferestre pe holuri şi în cabinete. Deşi la licitaţie s-au prezentat mai multe firme cu preţuri care porneau de la 156 de euro pentru o fereastră, unitatea a încheiat contract cu o firmă care oferea 212 euro pentru realizarea unei ferestre. Potrivit caietului de sarcini, întreaga lucrare prevedea ca în spital să fie puse 15 ferestre simple, formate din două bucăţi, cu sistem de deschidere, şi o fereastră dublă, tot din două bucăţi şi cu sistem de deschidere, care costa în jur de 350 de euro. Numai că realitatea a fost cu totul alta, pentru că în spital au fost amplasate 16 ferestre simple, iar bucăţile superioare nu au sisteme de deschidere. Mai mult, lucrările la unele termopane nu au fost finalizate.


Au contestat licitaţia


Situaţia a generat un scandal monstru la spital în luna decembrie, iar membrii comisiei care erau însărcinaţi să verifice realizarea lucrării, printre care doctoriţa Cristina Calangiu, fost manager la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, au refuzat să facă un control de final.  „Nu am făcut recepţia pentru că nu mi s-a prezentat caietul de sarcini. Nu aveam cum să verific dacă o lucrare s-a făcut aşa cum trebuie, dacă nu aveam în faţă un caiet de sarcini. Mie nu mi s-a dispus. În plus, cel care face recepţia, în mod normal, face parte şi din comisia care participă la licitaţie. Eu nu am făcut parte din această comisie”, a declarat doctoriţa Cristina Calangiu. Totodată, una dintre firmele prezente la licitaţie, care avea preţuri mai mici pentru acest contract, a depus contestaţie, susţinând că a fost nedreptăţită. Reprezentanţii spitalului au făcut la acel moment un calcul prin care firma Facility a cheltuit cu aproape 400 de euro mai puţin cu aceste lucrări, pentru că nu a mai achiziţionat materiale pentru ferestrele mobile, precum balamale, cadre mobile şi cremon. Nu se ştie însă unde s-au dus banii daţi în plus.
Conducerea Spitalului CFR spune că nu comentează situaţia. „Nu putem da declaraţii pe acest subiect”, a declarat doctorul Tiberiu Ţenea, managerul Spitalului CFR Craiova.


Bolnavii sunt nemulţumiţi


Pacienţii spun că banii pierduţi prin aceste contracte ar putea fi investiţi în folosul pacienţilor. „Noi plătim investigaţii în spital, deşi suntem asiguraţi,  şi prin spate se fac mânării. Cei care conduc spitalele nu ştiu ce să mai facă, numai să tragă şi ei bani. De-aia se duce de râpă sistemul de sănătate”, ne-a spus Maria George, 56 de ani, bolnavă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite