Cum a fost omorât un tânăr de lipsa de comunicare dintre doctori. Dedesubturile anchetei interne într-un spital din România, în cazul unei morţi suspecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O anchetă făcută de Adevărul.ro scoate la iveală că moartea tânărului tratat de TBC la un spital din Craiova ascunde grave scăpări în activitatea medicilor. Un şef de secţie, mai mulţi bolnavi şi un medic de gardă fac lumină într-un caz controversat.

Sorin Ovidiu Frăţilă, de 31 de ani, a decedat luna trecută, după ce săptămâni la rând a fost tratat de tuberculoză la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Craiova. Tânărul din Galicea Mare-Dolj s-a prezentat la spital la începutul lunii aprilie, fiind diagnosticat cu TBC şi tratat pentru această boală. Medicul care l-a tratat, Lucian Ioncică, din cadrul Secţiei 1, a fost manager şi director adjunct al unităţii spitaliceşti. 

Comunicare defectă între medic şi şeful secţiei

La câteva zile după ce a fost spitalizat, Sorin a început tratamentul specific bolnavilor de TBC. Deşi specialiştii spun că medicul Ioncică trebuia să anunţe şeful secţiei înainte de punerea diagnosticului, acest lucru nu s-a întâmplat la Spitalul de Boli Infecţioase. Şeful Secţiei 1, medicul Paul Gingă, a declarat că nimeni nu l-a anunţat de acest caz şi de punerea diagnosticului de TBC. "Trebuia să fiu anunţat de către medic înainte de punerea diagnosticului. Acest lucru nu s-a întâmplat în acest caz", a declarat pentru Adevărul de Seară medicul Gingă. Doctorul spune că paşii sunt simpli şi bine stabiliţi în astfel de cazuri. "Când diagnosticul este neclar, se întruneşte o comisie formată din doi-trei specialişti, pentru a discuta despre caz şi a pune un diagnostic de care să fim siguri. În cazul care a părut în presă nu s-a întrunit o comisie", a precizat medicul Gingă, şeful Secţiei 1 a Spitalului de Boli Infecţioase, unde Sorin a fost internat.

Tăcere între medicul de gardă şi medicul curant

Tot de lipsă de comunicare vorbesc şi cadrele de la Secţia 2, care au fost de gardă în noaptea când lui Sorin Ovidiu Frăţilă i s-a făcut rău şi a murit. Doctorii ne-au spus că medicul Ioncică nu i-a comunicat medicului de gardă, Mihai Olteanu, că tânărul reprezintă un caz de urgenţă care necesită supraveghere specială. Medicul Mihai Olteanu a confirmat pentru Adevărul de Seară că, la schimbarea gărzii, medicul curant al lui Sorin nu i-a precizat că bolnavul are nevoie de îngrijiri speciale şi că, din acest motiv, trebuie vizitat de mai multe ori în timpul gărzii.

Apelul a ajuns la medicul de gardă în patru ore

De lipsa de comunicare dintre asistenţii medicali şi doctori amintesc şi colegii de salon ai lui Sorin. Aceştia susţin că, în noaptea când lui Sorin i s-a făcut rău, au chemat o asistentă, cerându-i acesteia să anunţe doctorul de starea bolnavului. "Am strigat asistenta medicală la ora 2.00, în plină noapte. Medicul Olteanu a venit la ora 6.00 dimineaţa. Între timp, o asistentă a intrat în salon şi i-a dat dulceaţă lui Sorin", ne-a spus Marian Vasile, coleg de salon al tânărului care a decedat. Medicul Mihai Olteanu, care era de gardă, a spus pentru Adevărul de Seară că a venit la bolnav imediat ce a fost chemat.

La solicitarea familiei, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova, unde tânărul a fost tratat de TBC, a declanşat o anchetă internă. La finalizarea anchetei, dosarul a fost predat Colegiului Medicilor. "Cercetarea disciplinară prealabilă, privind pe bolnavul Frăţilă Sorin Ovidiu, internat în Clinica Pneumoftiziologie Adulţi I din structura spitalului, în perioada 01.04 – 07.05.2011, s-a finalizat. Au fost urmărite elementele administrativ organizatorice implicate", a fost declaraţia managerului spitalului, medicul Iulian Diaconescu. Doctorul Lucian Ioncică, de care se leagă scandalul izbucnit în jurul morţii misterioase, a refuzat să facă o declaraţie publică.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite