Craiova: EXCLUSIV Un val de blesteme bizare a cuprins bisericile din capitala Olteniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: EXCLUSIV Un val de blesteme bizare a cuprins bisericile din capitala Olteniei
Craiova: EXCLUSIV Un val de blesteme bizare a cuprins bisericile din capitala Olteniei

Zeci de săteni din localităţile doljene bat zilnic zeci de kilometri special să ajungă la bisericile din Craiova, pentru a pune blesteme.

Psihologii spun că oamenii care fac aceste fapte în mod obsesiv sunt bolnavi şi au nevoie de şedinţe de consiliere la psihiatru.

image

Baba Floarea e îngrozită

Gheorghiţa Floarea (76 de ani, foto sus), din Bratovoieşti, este o familistă convinsă. Îşi iubeşte cei doi copii şi nepoţii ca pe ochii din cap. De câteva zile se teme ca cele mai dragi persoane din viaţa sa să nu păţească ceva. Un necunoscut care a aruncat un smoc de păr (foto jos) într-o biserică din centrul oraşului, la sfârşitul săptămânii trecute, a pus-o pe gânduri.



Bătrânii cred cu tărie în blesteme

image

Bătrâna crede în blesteme. “Cine-o fi putut fi în stare de aşa ceva? Să ne păzească Dumnezeu de cele rele, mâncaţi-aş sufletul. N-am fost niciodată bolnavă, să nu care cumva să mor acum. Am avut ameţeli în ultimele zile, o fi de la vrăji ? Ieri am văzut negru în faţa ochilor. Sfinte Hristoase, ai grijă de noi!”, se roagă bătrâna, care a venit din Bratovoieşti la  Biserica “Sf. Gheorghe Vechi” din Craiova, ca să se roage pentru sănătatea familiei.

image

Preotul care a descoperit blestemul cu păr

Preotul Bogdan Ilin (foto sus), care a descoperit părul în pragul lăcaşului sfânt, recunoaşte că aceste situaţii nu sunt normale. “Este pentru prima dată când văd un astfel de smoc. Acum, îndeosebi că sunt vremuri grele, nu trebuie să ne dăm pe mâna diavolului”, este de părere părintele.



Cum se rupe un blestem

Preotul Gheorghe Zamfir, consilier administrativ la Mitropolia Craiovei susţine că blestemele sunt periculoase. “Există două metode de rupere a acestora, două rugăciuni specifice pe care doar preotul le poate citi, după ce se împărtăşeşte. Blestemele există şi sunt active până ce persoanele în cauză se spovedesc sau până ce aceste rugi sunt rostite”, explică părintele Zamfir.

Preoţii găsesc urme peste tot

Surse din cadrul Mitropoliei spun însă că frecvent se întâmplă ca preoţii din Bănie să se plângă că găsesc tot felul de bileţele cu mesaje ciudate, ascunse după icoane şi sub covoare. Un alt teolog, Lucian Georoceanu, spune nu trece zi fără ca oltenii să nu viziteze Catedrala “Sf. Dumitru”, pentru a-şi blestema duşmanii.

image



Ţăranii cred în ocultism


“Majoritatea provin sunt de la ţară, sunt oameni cu o pregătire intelectuală redusă. Nu neapărat bătrâni sau tinerii sunt adepţii blestemelor, ci creştini toate categoriile de vârstă. Mă uimeşte însă că aceştia vin pe la 40 de ani la biserică, pentru întâia oară în viaţa lor, ca să recurgă la aceste procedee neortodoxe de a se răzbuna cel mai adesea pe vecinii lor. După ce le explic că aceste fapte nu sunt acceptate de biserică, îi iau de mână şi îi duc în faţa unei icoane, unde sunt însemnate nişte sfaturi în acest sens”, a spus teologul.



Este o boală pentru psihologi

Psihologii îi numesc bolnavi pe cei care blesteamă în mod obsesiv şi spun că doar un psihiatru îi mai poate vindeca.“O asemenea persoană trăieşte mai multe sentimente: de ură, invidie, mânie, frustrare. Are o minte total dezorganizată. În cazul în care recurge la blesteme şi de cinci ori,  intervine fanatismul, ceea ce înseamnă că pacientul are nevoie de recuperare”, a declarat Mihail Jianu, psiholog.



Nu există studii socioligice

Sociologii susţin că există la acest moment foarte puţine studii de specialitate în privinţa zonelor în care se practică aceste ritualuri. “Nu ştiu multe cercetări sociologice pe aceste teme. Am observant însă că oamenii încă mai cred în blesteme, şi nu mă refer aici doar la cei din mediul rural, ci şi la cei de la oraş”, a menţionat Cristina Soare, sociolog.

image
image
image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite