Craiova: Mihai Dorian Pătru, un as al calculatoarelor, la 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul creează de câțiva ani pagini web. A câștigat nenumărate bătălii pe computer, iar la Pokemon Diamant nu a fost învins niciodată.

Dacă unii dintre băieții de 12 ani se mai joacă încă de-a prinselea, Mihai Dorian Pătru, elev în clasa a VI-a la Colegiul Național Frații Buzești din Craiova are alte obișnuințe. Petrece ore bune în fața calculatorului, și nu numai ca să se joace. A descoperit cum poate fi creator de site-uri. „Php, html, shtml...“, începe Mihai să înșiruie lista de coduri pe care un administrator le poate folosi la crearea site-urilor.

„Totul începe prin combinarea diferitelor coduri într-un simplu fișier de Notepad și continuă prin încărcarea acestuia și a multor imagini pe un server de ftp continuată cu crearea legăturii dintre site și baza de date“, ne explică puștiul. Nu-i place să vorbească prea mult despre datele tehnice, pentru că, spune el, finalul procesului de creare, adică pagina web, este cea mai importantă.  „Atunci se vede cu adevărat munca“, declară adolescentul.

Creează bloguri pentru toată țara

Mihai, sau Dodo pentru prieteni, recunoaște că nu este deloc ușor să fii webmaster. „Sunt ajutat uneori de prieteni virtuali atât din țară cât și din lume. Schimbăm impresii și sfaturi asupra site-urilor noastre și multe altele“, spune cu mândrie Mihai.
Puștiul știe să folosească un computer încă de la vârsta de 4 ani. Acum, se distrează inventând programe care depășesc înțelegerea a milioane de oameni. Mai nou, Dodo a început să creeze bloguri pentru cei care-i solicită. Gratis. „Nu e foarte greu să creezi un blog. Îți trebuie doar puțină imaginație, bineînțeles cunoștințe de informatică și puțin mai multă engleză“, mărturiseşte tânărul. Când se plictisește mai schimbă modelul și sistemul. „În principal folosesc WordPress, un sistem performant de blogging“, completează Mihai.

„Mă plictiseam de moarte“

Deși a devenit celebru nu numai în cercurile de prieteni de pe net ci și în cele ale cunostințelor familiei, Dodo își vede liniștit de calculele sale. „Personal chiar nu știu de ce m-am apucat de astfel de lucruri.  Știu doar că la un moment dat mă plictiseam de moarte. Așa am început să bântui pe internet în căutarea informațiilor necesare“, spune Mihai Pătru. Internetul este, în opinia lui, una dintre cele mai mari invenții din lume. „Poți socializa cu persoane de pe întreg mapamondul. Și mai poți citi cărți și ziare făra să te coste niciun ban“, declară elevul.
Asta nu înseamnă că Dodo pierde din vedere învățătura. La școală se descurcă  foarte bine. Ambițiile lui Dodo sunt acum axate pe crearea unui imperiu de site-uri, care să fie pe placul tuturor.

Profil:
Născut:
10 Martie 1997, Craiova
Studii: Elev în clasa a VI-a, la Colegiul Naţional Frații Buzești, Craiova
Experiență: 9 ani de folosire a computerului
Idealuri: Visează să ajungă în topul  celor mai buni informaticieni

Ce-i place
Să joace la computer jocuri care au legătură cu „monștrii de buzunar“ (pokemoni) și mâncarea foarte picantă.
Ce nu-i place
Nu suportă stresul creat de oameni, în general, și să fie nevoit să explice același lucru de mai multe ori.

Întrebări și răspunsuri
Cum se împacă activitatea școlară cu statul în faţa calculatorului?
M.D.P.:
Foarte greu. Am ajuns să-mi fac temele pe calculator și să le trag la imprimantă. Uneori devine obositor, mai ales când adorm târziu și trebuie să mă trezesc devreme. Bine că am luat vacanță!

Ce ai schimba dacă ai fi cel mai bun informatician?
M.D.P.:
Cred că le-aș interzice copiilor foarte mici calculatorul pentru că nu știu ce dăunător poate fi timpul petrecut în fața lui.  Eu am ajuns să port ochelari din acest motiv.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite