Doi alpinişti craioveni au pornit în cucerirea Caucazului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoş Veleanu şi Cristi Gună au decolat ieri noapte spre Rusia, unde vor încerca să escaladeze vârful Elbrus.

Pasionaţi împătimiţi ai muntelui, craiovenii Dragoş Veleanu şi Cristi Gună, împreună cu alţi prieteni pe care i-au iniţiat în tainele alpinismului, vor să stabilească o nouă premieră românească: traversarea muntelui Elbrus pe ruta Zapadnaia. „Este o zonă nemarcată şi este considerată cel mai periculos traseu din Masivul Elbrus”, a spus Dragoş Veleanu.

Porniţi să escaladeze cele mai înalte vârfuri din lume alpiniştii au reuşit ascensiunea celui mai înalt vârf din afara Asiei - Aconcagua (6.962 m) - pe data 27 ianuarie 2010, făcând parte dintr-o echipă de alpinişti din Tulcea, Sibiu şi Bucureşti. Aconcagua este cel mai înalt vârf din afara Asiei situat la graniţa argentino-chiliană.

Dragoş Veleanu (42 de ani) şi Cristi Gună (38 de ani) au un portofoliu impresionant ca alpinist:  Matterhorn (4.478 m) din Elveţia, cele două vârfuri Mont Kenya (Batian şi Nelion)  – Africa (5.200 m), Mont Blanc (4.810 m) din Alpii Francezi, - Aconcagua (6.962 m).

image

Elbrus, la peste 5.600 m

Vârful Elbrus se află în estul Mării Negre, în munţii Caucaz. Elbrus Vest are 5.642 m şi este situat la graniţa dintre Rusia şi Georgia, făcând parte, împreună cu Elbrus Est (5621 m), vârfurile unui vulcan îngheţat. Ultima erupţie a lui Elbrus a avut loc cu 2.000 de ani în urmă, iar urmele lavei vulcanice s-au găsit pe o suprafaţă de 250 de kilometri pătraţi. Pe vârful de est se poate observa şi azi craterul vulcanic, cu un diametru de 200 de metri.

Unii cercetători consideră însă Montblancul cel mai înalt vârf din Europa, deoarece Elbrus se afla chiar la graniţa dintre Europa şi Asia. Controversa cu privire la situarea lui Elbrus în Asia sau Europa provine de la măsurarea topografică a cartografului suedez Strahlenberg (1676-1747), care a mutat graniţa iniţială dintre Europa şi Asia de pe linia cursului Donului la munţii Ural. (Sursa: wikipedia.ro).

 



image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite