Directorul Fiscului doljean a stat de vorbă cu jurnaliştii de la Adevărul de Seară. Vezi aici ce răspunsuri a dat cititorilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Călinoiu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a răspuns astăzi întrebărilor adresate de cititorii AdS Craiova şi postate pe site.

Întrebare adresată de Fost PFA:
„Am 3 întrebări legate de faptul ca s-a scos norma fixă la Servicii Informatice pentru PFA în Dolj:
1. De ce s-a scos? Este Craiova un centru IT asa important, mai important chiar ca Bucureşti, Cluj, Timisoara, etc., unde nu s-a scos aceasta normă?
2. Câţi PFA pe Servicii Informatice sunt în Craiova?
3. Vă daţi seama că cei care erau programatori PFA plăteau impozit, pe când ca angajaţi la firme, plătesc impozit 0, pt că sunt scutiţi? Credeţi că e mai profitabil să încasaţi 0 impozit de la un programator decât să încasaţi un impozit de normă fixă?”
Răspunsul directorului:
1.Este vorba de un ordin al preşedintelui ANAF prin care s-a scos norma de venit, impunerea se face în sistem real. Sunt reguli stricte, impuse la nivel naţional, nu le impun eu, ca Direcţie Generală a Finanţelor Publice, la Dolj.
2. Sunt câteva zeci de PFA pe acest domeniu.
3. E vorba de două lucruri total diferite: angajaţii sunt scutiţi de la plata impozitului pe salariu, iar ca PFA la normă fixă, nu ţii evidenţa contabilă primară. Până acum se plăteau câteva mii de lei la normă fixă, deşi este clar că valoarea contractelor este mai mare, nu se fac contracte pe 5 lei. În schimb, la norma de venit fix nu îţi iau în calcul alte cheltuieli, care pot fi deduse.

Întrebare adresată de Un sărac lipit:
„Legea 18 s-a abrogat?de ce n-o activaţi vă este frică de cineva?” (legea 18/1968 se referea, înainte de 1989, la controlul averilor, verificare făcută din punct de vedere penal, nu fiscal)
Răspunsul directorului Eugen Călinoiu va face obiectul unui articol separat, pe care îl veţi putea citi mâine,  pe site-ul craiova.adevarul.ro.


Întrebare adresată de Jorginho


„Bună ziua,
Referitor la impozitul pentru tranzacţiile cu valori mobiliare listate pe o piaţă reglementată. Din 1 iulie 2010 s-a introdus impozitul trimestrial anticipat pentru cei care au profit în urma tranzacţiilor. Până în 1 iulie 2010 se impozita cu 16% vânzarea acţiunilor deţinute mai puţin de 365 zile şi cu 1% vânzarea acţiunilor deţinute mai mult de 365 zile.
2 întrebări: Cum se va face regularizarea pentru anul 2010 având în vedere că de la jumătatea anului s-a schimbat modul de impozitare?
Ce se întâmplă cu cei care au cumpărat acţiuni în 2006,2007,2008 când era impozitul de 1% pentru cei care deţin acţiuni de mai mult de 1 an şi vând în 2011 să zicem? Vi se pare normal să fie impozitaţi cu 16%?”
Răspunsul directorului:
Cred că piaţa de tranzacţii este una sensibilă şi legiuitorul a ştiut ce face. Cred că impozitarea este cea corectă. Dacă vinzi acum, e normal să plăteşti impozitul conform unei legi care este acum în vigoare, nu la data la care le-ai cumpărat.


Întrebare adresată de Andrei Săvulescu, student la Jurnalism în Craiova:
„1. Domnule Eugen Călinoiu, cum apreciați măsura creșterii taxei pe valoarea adaugată la 24%?
2. Ce măsuri de sprijin ați acordat tinerilor care au dorit să pornească o afacere?”
Răspunsul directorului:
1.E un impozit indirect care ajunge la buget şi apoi, la fiecare dintre noi. Din punct de vedere social, probabil că impactul a fost unul negativ, însă din punct de vedere fiscal, a fost unul pozitiv pentru că a fost în beneficiul bugetului. Multe ţări au avut creştere de TVA în această perioadă. Dar nu scrie nicăieri că trebuie să creşti şi preţul unui produs dacă se măreşte TVA-ul. Poţi lăsa din marja de profit pentru că, de obicei, comercianţii nu câştigă din profit, ci din rulaj.
2. Tinerii care doresc să îşi facă o firmă beneficiază de facilităţi atunci când o înscriu, la Registrul Comerţului.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite