România Film închiriază sălile de Cinema cu ora din lipsă de spectatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinematografele din Oltenia au devenit, după 1989, depozite, săli de bingo, sau au fost retrocedate. Cele care mai funcţionează în reşedinţele de judeţ pot fi închiriate pentru organizarea de spectacole, conferinţe, seminarii, prezentări de modă sau expoziţii.

Plimbate de la Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor la primării şi înapoi, retrocedate sau pur şi simplu abandonate, cinematografele din Craiova  sunt la un pas de a fi închise. Din cele şase cinematografe ale Craiovei de dinainte de 1989 mai funcţionează acum două: Modern şi Patria. La Târgu-Jiu erau trei şi a rămas unul, Victoria, unde rulează filme doar trei zile pe săptămână. În clădirea cinematografului 23 August din Târgu-Jiu a fost amenajat sediul Teatrului Elvira Godeanu, iar în fostul sediu al Cinematografului Dacia se amenajează un depozit farmaceutic.

La Râmnicu Vâlcea funcţionau cinematografele Modern şi Flacara. Pe locul primului s-a ridicat actualul Teatru de Stat Anton Pann, iar cel de-al doilea a devenit cinema Ostroveni, care a a fost preluat de primărie. Aici prezintă spectacole şi Teatrul Municipal Ariel. La Slatina există un singur cinematograf, Alutus, aflat în renovare de aproape un an, iar la Severin nu mai există niciun cinematograf deschis. „Înainte de ’89 se omora lumea pe bilete. Abia dacă mai găseai la speculă. Acum abia mai vezi câte un tânăr în sală”, spune Mircea, din Craiova.

Acelaşi lucru se întâmplă cu aprope toate cinematografele din ţară. „România Film închiriază sălile de cinematograf (capacitate 300-1000 de locuri) pe care le administrează în Bucureşti şi în celelalte reşedinţe de judeţ în vederea organizării de spectacole culturale, conferinţe, seminarii, prezentări de modă, expoziţii sau alte manifestări”, anunţă un afiş lipit în geamul cinematografului Patria, din Craiova. „Închiriem, da! Pentru două ore, 2.000 de lei”, ne-a informat administratorul Ileana Pavelescu, director RADEF - filiala Dolj.

Cinematografele rămân la RADEF

Potrivit unei decizii irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, 18 cinematografe din întreaga ţară ar fi trebuit să revină în patrimoniul RADEF încă de acum doi ani. Printre acestea se aflau şi Patria şi Modern din Craiova. Anul acesta, cinematografele Modern, Craioviţa şi Grădina Patria ar fi trebuit să intre în patrimoniul Primăriei Craiova. Săptămâna trecută s-a anunţat însă că tranzacţia nu se mai încheie. Conform legii, în 2010 urma să fie semnat între municipalitate şi RADEF - România Film un protocol de preluare a cinematografelor aflate pe listă.

„Ultimul demers a fost o hotărâre de consiliu local, adoptată în ianuarie. Am transmis la RADEF hotărârea şi invitaţia de a încheia protocolul. Am primit răspuns că acest protocol nu se va mai perfecta fiindcă tocmai au fost făcute demersuri pentru modificarea legislaţiei în vigoare“, a declarat directorul Direcţiei de Patrimoniu, Ovidiu Vanghelie. Primăria Craiova intenţiona să solicite şi transferul cinematografului Patria.

Cine mai merge la film?

„Cred că mai pot fi salvate dacă organizează nunţi sau botezuri în săli. E şic, ar costa mai puţin decât la restaurant şi ar mai salva si bugetele Cinemaurilor”, a aspus Mihai Florea, adăugând: „sau, cel mai bine ar fi să le privatizeze. Când ceva nu merge, trebuie să schimbi placa. Ce rost are să ţii o ditamai clădire degeaba. Poate fi folosită la altceva”. Iniţial se vorbea să fie scoase la licitaţie de  Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), fiind scoase de sub administrarea şi exploatarea RADEF România Film. Directorul filialei RADEF spune că nu au avut cereri pentru nunţi, dar: „Nu ştim sigur dacă s-ar putea. Trebuie vorbit cu cei de la Bucureşti”.

În prezent, în oraş mai există doar două cinematografe: Patria şi Modern care în mod normal ar trebui să fie pline. Cinematograful Jean Negulescu a fost închis de conducerea RADEF, deoarece clădirea a fost revendicată. Numărul celor care mai vor să vizioneze un film pe marele ecran este din ce în ce mai mic.O statistică recentă arată că în 2009, fiecare film difuzat în cinematografele craiovene a avut  în medie 20 de spectatori.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite