Diana Cazan luminează cu vocea ei viaţa nevăzătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A prins startul în lumea muzicală, singurul univers în care a visat să se dezvolte de când era doar o copilă, şi se bucură deja de aprecierea publicului. Ochii o ajută doar să zărească lumea în care trăieşte, dar mintea, sufletul şi glasul îi completează fericit.

Dacă ar exista o galerie a oamenilor care produc la tot pasul starea de bine, Diana Cazan s-ar integra firesc. E toată o „inimă de copil“ care bate pentru muzică. Obligatoriu pentru cea de bună calitate.  Îşi aminteşte că era foarte mică atunci când se intersecta cu acest univers. L-a luat în serios şi i-a acordat timp în anii de liceu la „Marin Sorescu“ din Craiova, unde a studiat canto clasic şi, secundar, pianul.

Un mare avantaj, spune ea, pentru că poate face singură vocalizele. Are acasă o pianină şi din când în când mai cântă la ea. În urmă cu patru ani trăia bucuria întâlnirii cu una din cele mai frumoase scene, cea a Filarmonicii Oltenia. Timp de nouă luni a făcut parte din corul instituţiei, a urmat o pauză, reluând colaborarea în martie anul acesta.

„Ai o senzaţie de împlinire pe scena Filarmonicii“, mărturiseşte Diana. Concertele care au fascinat-o de-a dreptul sunt „Oratoriul de Paşti“, de Paul Constantinescu, şi „Patimile după Matei“, din creaţia lui Bach, susţinut în Biserica Neagră din Braşov.

Premii după premii

În lumea competiţiilor muzicale a intrat după absolvirea cursurilor universitare, impulsionată de colegii din Asociaţia Nevăzătorilor de la Craiova, cu care a legat o prietenie frumoasă, care nu ratează nicio ocazie pentru a-i cere să le mai cânte şi lor câte ceva. La primul concurs, cel din noiembrie anul trecut, de la Alba Iulia, unde a fost trimisă de Casa Studenţilor, a obţinut premiul II graţie interpretării doinei „Lumea toată zice“ şi a horei „A înflorit rugodniţa“.

Anul acesta, la concursul „Vasile Snacoveanu“, de muzică uşoară de data aceasta, organizat de Asociaţia Nevăzătorilor filiala Sibiu, a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. A cântat piesa „Dragostea rămâne“, din repertoriul Andrei, şi „Vocea ta“, interpretată de Elena. În urmă cu o lună, invitată la Brăila pentru a susţine un recital, a defilat pe podiumul Concursului „Kyra Kyralina“, unde a cucerit publicul cu frumuseţea şi isteţimea ei şi a fost aleasă miss.

Îi plac competiţiile şi este decisă să participe la ediţia de anul viitor a Festivalului de muzică uşoară de la Mamaia. „Proiecte am multe. Îmi doresc să cânt cu Andrea Bocelli, să fac muzică de calitate. Nu mă atrage ideea de comercial. Muzica clasică m-a făcut să fiu mai atentă la detalii“, mai spune Diana Cazan. După o scurtă vacanţă la mare, se reîntoarce la studiu, o dată pentru un recital pe care îl va susţine la Sibiu, apoi pentru concursul de cultură generală „Imaginea ta contează“.

Faptul că vezi mai puţin decât majoritatea ţi-a făcut mai dificilă adaptarea socială?

Mi-a fost şi greu, dar nu neapărat din cauza celorlalţi, căci şi eu îmi puneam probleme singură. Sunt analitică şi nu fac un pas până nu aşez în balanţă motivele pentru care ar fi potrivit sau nu să fac un anumit lucru, să spun ceva anume. Dacă simt că nu aş face faţă, prefer să mai aştept şi să mă pregătesc mai bine.

Au fost şi răutăţi?

Întotdeauna. Când eram mică erau mai multe şi mai greu de suportat, pentru că nu ştiam cum să le gestionez. Din fericire, am avut un mental puternic, sunt sociabilă, nu fug din calea încercărilor. Acum nici timiditatea nu mi se mai pare problematică, după ce mi-a fost descrisă ca fiind parfumată. Secretul, cred, se ascunde în muzică.

Ce-i place

Tot ce ţine de calitate, de la sunet la grafică, la fotografie. Fire analitică, se îndeletniceşte cu studiul psihologiei oamenilor, încercând să le înţeleagă starea şi comportamentul în anumite situaţii. Îi place să îi înveselească, să îi destindă, şi prin muzică, dar şi prin felul ei de a fi, pe cei aflaţi în dificultate. Este mare amatoare de mâncăruri bine făcute şi savurează cu poftă spaghetele carbonara.

Ce nu-i place

Neprofesionalismul, oamenii care spun una şi fac altceva, degradarea umană. Nu înţelege şi nu agreează superficialitatea, indiferent de domeniul social în care ea se materializează. Fiind perfecţionistă, nu îi plac lucrurile făcute pe jumătate. O întristează resemnarea la tineri, iar în cele mai multe cazuri o găseşte complet nejustificată.

Născută
4 septembrie 1987, Craiova.

Studii
Liceul de Artă Marin Sorescu, Secţia canto clasic, Departamentul de Muzică din cadrul Facultăţii de Litere, Secţia Pedagogie muzicală, la Universitatea din Craiova.

Hobby-uri
Călătoriile, tehnologia.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite