Craiova: Deţinuţii buchisesc tainele abecedarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre puşcăriaşi au desenat la început, ca la grădiniţă, puncte şi pătrăţele.Trei sferturi dintre condamnaţi au evoluat, în închisoare, de la stadiile de analfabeţi la cititori ai operei lui Eminescu.

Aproape zece deţinuţi de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri (PMT) din Craiova au ajuns la litera „M“.  Puşcăriaşii cu vârste între 17-22 de ani nu ştiu să se iscălească. Teofil Veleanu, învăţătorul instituţiei de aproape doi ani, spune că la primele lecţii de matematică le-a predat cu numărătoarea.
„Sunt elevi care înţeleg rapid ce le spui, pentru că o persoană trecută de 15 ani deprinde mai uşor decât micuţii de 7 ani. Elevii mei au privit filme în engleză, au memoria vizuală parţial formată. Există, la penitenciar, două clase unde copiii o iau de la zero. A mea are 13 membri, împărţiţi în grupe de începători şi avansaţi“, ne-a informat învăţătorul.

„Mă cam încurcă litera G“

Am ajuns la penitenciar, în această dimineaţă, în timpul orei de română. Pe tablă stau totuşi înşirate exerciţii de înmulţire şi împărţire, de ordinul sutelor.
Nicolae Sertanu are doar calificative de foarte bine. La de 22 de ani, tânărul din Craiova este cel mai apreciat de către învăţător. Deţinutul recunoaşte că este silitor, din lipsă de activitate. „Mă cam încurcă litera G, pentru că nu prea reuşesc să-l construiesc corect. Deşi trebuie să folosim creionul, ca să putem şterge, îmi place mai mult să iau notiţe cu pixul“, ne spune Nicolae. El este închis pentru tâlhărie. „Am greşit. Să vă spun cum s-a întâmplat: mă plimbam cu nişte prieteni pe stradă, când am trecut pe lângă un bătrân. I-am luat telefonul“, povesteşte  deţinutul.

Mai multe amănunte în Adevărul de Seară Craiova. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite