De Anul Nou, plecat cu sorcova şi la colindat cu capra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sorcovit
La sorcovit

Odată îngropat Anul Vechi, în ziua Sfântului Vasile copiii fac ochi devreme şi pornesc la sorcovit, cu ramuri împodobite sau cu vestitul buchet cu flori din hârtie sau din plastic.

Primii fericiţi să fie bucuraţi cu urările celor mici sunt cei ai casei. Urmează la rând vecinii, rudele şi oricine le iese în cale şi se arată dornic să primească binele copiilor. Şi ore bune, că-s la sat sau la oraş, se aud vocile lor cântând „Sorcova, vesela, /Să trăiţi, să înfloriţi /Ca un măr, ca un păr, /Ca un fir de trandafir /Tare ca piatra, /Iute ca săgeata…/Tare ca fierul, /Iute ca oţelul… La anul şi la mulţi ani!“, şi buzunarele zornăind de bănuţii pe care îi primesc în schimb.

Datul la grindă

Colindatul cu Capra

Prima zi a noului an mai înseamnă în Dolj şi colindatul cu măşti, cel mai cunoscut fiind colindatul cu Capra, obicei ce-i are ca protagonişti băieţi, din care unul poartă musai masca meşterită cu chipul caprei. O poartă cu panglici, ciucuri, clopoţei, cu capul de lemn care clămpăne, şi o joacă în faţa caselor.

Datul la grindă

Şi tot pe 1 ianuarie moaşa vine la nepoţi sau îi sunt ei duşi acasă ca să fie daţi la grindă. Ea pune pe capul copilului un colac legat cu fir roşu, în care a înfit trei monede şi peste care aşează daruri şi o sorcovă, apoi îl ridică pe cel mic, pe pragul uşii, cu faţa către răsărit, de trei ori în sus (până la grindă) urându-i: „La anul şi la mulţi ani /Să ne trăiască nepotul(a)“. Moaşa primeşte plocon şi împreună petrec trei zile şi trei nopţi.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite