Dascăl de elită în domeniul matematicii, „antrenor“ pentru olimpici naţionali şi internaţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoara Carmen Georgescu alături de Mihnea Iancu, elev premiat internaţional
Profesoara Carmen Georgescu alături de Mihnea Iancu, elev premiat internaţional

Carmen Liana Georgescu formează performeri de la sfârşitul anilor ’90, perioadă în care palmaresul elevilor care au ales drumul medaliilor a devenit unul bogat în premii de top.

Vine din rândurile învăţăceilor de excepţie care constituiau ceea se se numea pe vremuri în Colegiul Naţional Carol I clasă specială de matematică. Era locul unde se adunau cei mai buni elevi din întreg judeţul, pentru că aici aveau parte de multe ore la această disciplină. Se bucurase deja de o pregătire straşnică într-o altă şcoală de elită a Craiovei, „Fraţii Buzeşti“, unde a studiat până în clasa a IX-a.

După facultate, s-a aşezat la catedră în Liceul Pedagogic, iar la mijlocul anilor ’90 a trecut din nou pragul Colegiului Carol I, de data aceasta în ipostaza de dascăl.

 „Am avut şansa la începutul activităţii mele să fiu sprijintă de două persoane deosebite, Iuliana Coravu şi Liliana Niculescu, doi dascăli cu rezultate extraordinare“, a spus Carmen Georgescu. Şi-a însuşit repede spiritul competitiv, iar în 1997 un elev al său, Radu Dumitrescu, ocupa locul III la Olimpiada Naţională de Matematică. S-au adunat de atunci peste 30 de premii şi medalii de aur bronz şi argint, dar o parte din reuşite le pune şi pe seama profesorilor de gimnaziu care îşi pregătiseră foarte bine elevii.

„Cea mai mare satisfacţie o ai atunci când când descoperi tu potenţialul unui copil şi îl duci cât mai sus“, precizează profesoara.

Din 1999 până astăzi lista reuşitelor s-a completat cu 15 premii internaţionale, obţinute la concursuri de matematică precum Kazanlic, din Bulgaria, Kangourou, Arhimede şi Olimpiada balcanică de juniori unde, anul acesta, elevul său, Ion Stanciu, a câştigat medalia de argint.

„Este cel mai bun rezultat de până acum, cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat în aceşti ani. Nu doar speram să îl obţină, mi-l doream. Trebuie să spus că că au fost şi alţi elevi în anii trecuţi foarte aproape de obţinerea unui astfel de rezultat“, a completat Carmen Georgescu. Toate acestea au fost posibile în contextul a numeroase ore de pregătire rupte din timpul liber al său şi al elevilor.

Multă muncă

Mărturiseşte cu sinceritate că a avut mereu de învăţat la rândul său de la elevi, că sunt cei graţie cărora a prins înţelesurile comunicării cu ei. Le admiră puterea de muncă, efortul şi sacrificiile pe care le fac pentru a reuşitele din competiţii.

„Trebuie să-i simţi, să ştii să descoperi modul în care gândesc, puterea de muncă, dorinţa lor de rezultate de excepţie. Legătura dintre profesor şi elevii olimpici este deosebită, foartă strânsă şi din punct de vedere emoţional, căci trebuie să te apropii de sufletul lor“, mărturiseşte profesoara Colegiului Naţional Carol I.

Mulţi dintre foştii săi elevii au luat drumul strănătăţii, urmând facultăţi din Europa şi SUA. Carmen Georgescu este coautor al mai multor cărţi, printre care se numără „Matematica pentru bacalaureat – teste şi soluţii“, „Jocul în spaţiul educaţional“ sau „Probleme de matematică pentru concursurile şcolare“.

Născută
21 octombrie 1958, Craiova
Studii
Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, Secţia Matematică, Universitatea din Craiova
Familie
Căsătorită, are un băiat

Când vine vorba de calităţi pe care le consideră într-adevăr trainice la oameni pune sinceritatea înainte de toate. Citeşte foarte mult, îi place să călătorească şi este pasionată de artă. La elevii săi îşi doreşte să îi vadă perseverenţi.

O dezamăgeşte felul în care este privit şi judecat astăzi învăţământul, maniera în care se vorbeşte despre profesori. O întristează faptul că părinţii elevilor sunt mult prea ocupaţi pentru a-şi mai putea supraveghea îndeaproape copiii. 

Este o povară performanţa?
Nu-mi imaginez viaţa fără ea. Mi-ar lipsi. Trebuie să simţi că ai făcut ceva în viaţă, aă laşi ceva în urma ta. Nici nu o poţi privi ca pe o povară în colegiul în care predau eu, pentru că aici performanţa este o stare de normalitate. 

Aţi sacrificat munca la clasă pentru elevii olimpici?
Niciodată. Este nevoie de tine ca profesor implicat în egală măsură şi într-o parte şi în cealaltă. Trebuie să te ocupi de toţi elevii. Sunt mulţi foarte buni în rândurile celor care decid că nu vor să meargă la concursuri.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite