Craiova: Dan-Cristian Octavian - va studia computing la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul, absolvent de liceu cu media 9,96 la bacalaureat, a fost acceptat de prestigioasa universitate Imperial College London.

Pasiunea lui Dan pentru calculatoare este moştenire de familie. Tatăl său lucrează ca programator, profesie pe care vrea să o practice şi tânărul după finalizarea studiilor universitare. Acesta este absolvent al Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti, profilul matematică-informatică, bilingvă engleză. În perioada liceului, Dan a fost un elev model, fiind unul dintre elevii obişnuiţi cu fazele naţionale ale olimpiadelor.

În cei patru ani liceului a participat la toate olimpiadele de matematică şi fizică, de la care s-a întors cu diplome de fiecare dată. Pentru Dan, bacalaureatul a fost floare la ureche. Doar patru procente i-au mai lipsit să aibă media maximă la examenul maturităţii. Dar înainte să obţină rezultatele excepţionale la bacalaureat, tânărul a trecut o serie de probe pentru a fi acceptat la cele mai prestigioase universităţi din Marea Britanie.

Încă din luna decembrie a anului trecut, acesta a început procedura de aplicare la cinci universităţi. „Ca să intri la o universitate din UK trebuie să aplici prin programul UCAS. Acest program îţi permite să candidezi la maxim cinci universităţi. Pe lângă faptul că trebuie să ai media peste 9,60 la bacalaureat, trebuie să redactezi un eseu în engleză, în care să motivezi de ce vrei să te înscrii la facultatea respectivă, trebuie să ai recomandare de la un profesor din liceu şi să susţii un test“, explică tânărul metoda de aplicare.

Acceptat la nouă universităţi

Dan a urmat procedura, fiind acceptat la toate cele cinci universităţi. „Am ales să urmez Imperial College London pentru că au o secţie foarte bună de computing. Domeniul acesta este partea aplicată în industrie“, spune tânărul. În luna octombrie, tânărul urmează să înceapă facultatea la Londra, banii pentru studii fiind acoperiţi de Guvernul britanic.

„Voi primi 15.000 de lire pe an pentru plata studiilor. Având în vedere că eu voi studia patru ani, înseamnă că studiile mele vor costa 60.000 de lei“, mai spune Dan. Banii vor fi recuperaţi de Guvernul britanic după ce acesta va termina studiilor. „Le voi restitui banii din propriul salariu. Nu ştiu exact care sunt salariile, dar am înţeles că după primii doi ani de facultate te poţi angaja ca programator şi poţi să câştigi aproximativ 30.000 de lire sterline pe an“, susţine acesta.

În afară de cele cinci de care a fost acceptat, Dan a mai aplicat la alte patru facultăţi. „Am fost acceptat şi la acestea. Este vorba de universităţile din Edinbourgh, Manchester, Southampton şi încă una din Germania“, spune Dan.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ai de gând să faci după terminarea facultăţii?
Probabil voi lucra pentru o firmă de programare din Marea Britanie. În Londra sunt multe oferte de lucru în acest domeniu.

Vrei să te mai întorci în ţară?
Dacă pe viitor o să am o firmă de programare aş vrea să îmi deschid un punct de lucru în România. Vreau să fac acest lucru pentru că ştiu că avem în ţară foarte mulţi tineri talentaţi la informatică, tineri ale căror calităţi trebuie puse în valoare.

Ce-i place
Dan mărturiseşte că îi plac oraşele aglomerate. „Acesta a fost un motiv pentru care am ales Londra. Este şi oraşul meu preferat.“

Ce nu-i place
„Nu îmi place să fiu privat de utilităţi, cum ar fi apa sau curentul. Asta nu îmi place în România, că nu ştii când rămâi fără apă sau energie electrică.“

Data naşterii: 2 iunie 1991, Craiova.
Studii: Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti, Craiova
Pasiuni: Jocurile PC, exerciţii la sala de forţă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite