Craiova / Cum fac românii economie: prânz cu trei codri de pâine şi un polonic de zeamă goală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să-şi umple stomacul la masa de prânz, pe bani puţini, oltenii cumpără şi câte patru chifle de pâine pentru un polonic de ciorbă, spun angajaţii localurilor de autoservire din Craiova.

Ora 12.00. Localul de autoservire de lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Bolnavii aşteaptă la rând, pentru o porţie de mâncare. Oamenii sunt slabi. Pijamalele atârnă în valuri pe cei mai mulţi.

Săracii nu au acces la hrana consistentă

Sandu Mitrache, de 55 de ani, are un tub înfipt în zona gâtului. Spune că a fost operat recent şi că acum este în perioada de convalescenţă. Se simte mai bine. Este fericit că poate mânca. Bărbatul ţine în mână câteva hârtii de un leu. Cască ochii la bucatele aranjate cu grijă în spatele vitrinei. Fasolea, pulpele şi cârnaţii prăjiţi fac deliciul tuturor. Nea Sandu se uită lung la pulpe. Ochii îi sclipesc. Întoarce privirea la foile mototolite în mână. Sunt puţine la număr. După ce le răsfoieşte, se convinge că nu sunt mai multe de cinci. O porţie de fasole cu cârnaţi ajunge la şapte lei. Nea Sandu se caută în buzunar. E gol puşcă.

Pulpele, date pe orez

Cu privirea resemnată, se orientează către pilaf. „O porţie de orez şi trei chifle”, comandă bolnavul, în timp ce mai trage cu ochiul la pulpele pe care le-a ratat, din cauză că îi lipsesc doi lei. În câteva clipe, bucătăreasa îi întinde tava cu bucatele cerute. Pe o farfurie de aperitiv, în care încap trei feluri de mâncare, se văd câteva linguri de pilaf. În rest, vasul luceşte. Chiflele întinse pe tavă fac meniul să pară mai încărcat. Bărbatul pune grăbit mâna pe tavă şi se retrage într-un colţ al localului. Cu spatele la ceilalţi clienţi. Înfulecă din pâinea albă. Din câteva înghiţituri, pilaful este terminat. Chiflele nu.

Întinge în ulei, ca să nu se ridice de la masă flămând

Nu se ridică de la masă până ce nu rupe câteva bucăţi de pâine şi întinge în uleiul amestecat cu boabele de orez pe care nu a reuşit să le apuce cu lingura. Apoi se înfige în ultima chiflă rămasă. În câteva minute sfârşeşte de mâncat. Nea Sandu întoarce sfios capul către restul oamenilor care, între timp, au umplut încăperea. Şi ei fac acelaşi lucru. Iau prânzul. Sărăcăcios. Un singur client are pe masă două feluri de mâncare pe bază de carne. Nea Sandu apleacă timid capul, după care analizează şi alte porţii. Majoritatea sunt de piure. Este cel mai ieftin: doi lei.

Ieftin, bun şi saţios

Pentru că, de o săptămână, de când este internat la Spitalul Nr. 1, se hrăneşte doar la cantina de peste drum unde, spun bolnavii, îşi permit să ia masa şi săracii, a învăţat după ce reguli se ghidează oamenii, atunci când trec pragul acestor localuri: produsele să fie ieftine, gustoase şi saţioase. „De cinci lei nu ai ce să cumperi, în afară de un piure sau pilaf şi câţiva codri de pâine. Aşa ne mai minţim stomacul. Când ajungem în saloanele din spital, mai dăm pe gât un pahar cu apă, ca să nu ne mai vină foame repede”, explică bolnavul, în timp ce deschide uşa să plece, nu înainte de a se mai uita o dată la boabele mari de fasole şi cârnaţii graşi care înnoată în ciorbă.

Ciorba de legume, alegerea consumatorilor

Angajaţii localurilor de autoservire din Craiova spun că, în această perioadă, numărul persoanelor care cumpără bucate ieftine a crescut simţitor. „Am observat că oamenii iau mai multă pâine şi porţii reduse de mâncare, şi aceea care nu costă mult. Înainte se vindeau bine ciorba de burtă, frigăruile, însă acum sunt la mare căutare pilaful, piureul şi ciorba de legume”, a spus Maria Golnici, bucătăreasă la un local de autoservire din Craiova.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite