Craiova: Criza i-a scos la muncă pe bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Criza i-a scos la muncă pe bătrâni
Craiova: Criza i-a scos la muncă pe bătrâni

Pentru că fiii lor au rămas şomeri, majoritatea pensionarilor din Dolj reprezintă singura sursă de venit pentru familiile din care fac parte. Zeci de ţărani trecuţi de 50 de ani vin în fiecare zi în pieţele din Craiova, ca să vândă castraveţi şi prune, pentru câţiva lei.

Chiar dacă primesc pensii sau indemnizaţii de la stat, bătrânii din Dolj sunt nevoiţi să găsească soluţii pentru a face faţă efectelor crizei. Mulţi dintre pensionarii de la ţară muncesc pe brânci ca să rotunjească veniturile familiei sau să îşi întreţină nepoţii în şcoală. Pieţele din Craiova sunt împânzite de persoane care au depăşit demult vârsta tinereţii şi care bat drumul până la oraş ca să facă negoţ cu legume şi fructe. Cei mai mulţi spun că nu au avut parte în viaţa lor de un concediu şi foarte rar şi-au luat câteva zile libere, ca să se odihnească.


Două pensii hrănesc şase guri


Ştefana Buleică (63 de ani), din comuna Rojişte, este de găsit în fiecare dimineaţă în Piaţa Centrală din Bănie, unde vine cu plasele încărcate de porumb şi pepeni verzi pentru murături, spre vânzare. Tanti Ştefana spune că nu are încotro şi că sărăcia o determină să muncească din greu, ca să hrănească şase guri. „Copilul şi nora cu care stau acasă nu au serviciu. Fiul meu a terminat Facultatea de Zootehnie, iar pe vremuri a fost inginer. După Revoluţie, fermele au fost dărâmate, aşa că băiatul a mai lucrat o perioadă, fără carte de muncă. Nora a urmat şcoala profesională. S-ar putea angaja ca vânzătoare, dar la puţinele magazine din comună patronii stau şi la tejghea”, ne mărturiseşte bătrâna.


„Nu ne stau picioarele cât e ziua de lungă”


Tanti Ştefana a ieşit la pensie de şase ani. Tinereţea şi-a petrecut-o într-un cămin de bătrâni din comună, lucrând ca lenjerăreasă şi bucătăreasă. În prezent statul îi răsplăteşte munca depusă mai bine de zece ani cu 300 de lei.

Aflaţi din Adevărul de Seară de luni, din Craiova, cum reuşeşte tanti Ştefana să întreţină încă şase persoane cu 300 de lei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite