FOTO/VIDEO Craniu uman de 30.000 de ani, expus la Muzeul Olteniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craniul aparţine unei femei de 40 de ani
Craniul aparţine unei femei de 40 de ani

Al treilea craniu ca vechime din Europa se află expus la Muzeul din Craiova. Osemintele descoperite în Peştera Muierii din judeţul Gorj aparţin unei femei Homo Sapiens ucisă la vârsta de 40 de ani de un urs, conform testelor efectuate de cercetătorii americani.

În urma unor săpături făcute de celebrul arheolog C.S. Nicolaescu-Plopşor între anii 1924-1929, în Peştera Muierii din judeţul Gorj au fost descoperite oseminte de animale însă fără resturi umane. „Este vorba de oase de urs şi lup“, explică muzeograful Aurelian Popescu din Craiova.

Muzeograful Aurelian Popescu

craniu [profesor

Între anii 1951-1957 o altă echipă de arheologi de la Institutul din Bucureşti alături de istoricul C.S. Nicolaescu-Plopşor au efectuat săpături în aceeaşi peşteră unde au descoperit un craniu uman. „Nu este tot craniul complet, lipsesc câteva bucăţi. Cea mai mare parte din craniu a fost adusă la Muzeul din Craiova iar câteva bucăţi au ajuns la Institutul Speologic din Bucureşti“, mai spune muzeograful craiovean.

Craniul este foarte bine conservat

Craniul a fost ridicat şi supus unor investigaşii. Foto Arhivă

Craniul a fost cercetat şi de profesorul american Erik Trinkaus. „Craniul a fost analizat prima dată de către ruşii în anii 1970. Testele cu carbon 14 au estimat că respectivul craniu are 29.000 de ani. În 2007 un profesor american a venit la Craiova pentru a studia craniul. Testele efectuate de acesta au scos la iveală că este de 30.000 de ani“, spune muzeograful Florin Ridiche.

Testele au arătat că respectivul craniu este un Homo Sapiens Timpuriu şi că este al treilea din Europa ca vechime după un exemplar descoperit tot în România, la Peştera cu Oase şi altul găsit în Bulgaria.

Homo Sapiens Timpuriu şi Omul de Neanderthal

homo sapiens
omul de neaderthal

„Cercetările au arătat că acest craniu de 30.000 de ani aparţine unei femei Homo Sapiens Timpuriu dar are şi  caracteristici ale omului de Neaderthal. Practic, este o combinaţie între Omul de Neanderthal şi Omul Modern dovadă fiind mandibula şi dentiţia“, spune Florin Ridiche.

Asemănările au fost scoase în evidenţă şi de profesorul american Erik Trinkaus într-o lucrare despre craniul din România.

lucrare

„Este o mândrie pentru noi să avem un asemenea exponat la Muzeul Olteniei. Sperăm ca faima muzeului nostru să crească datorită acestor obiecte de mare valoare“, spune Mihia Fifor, directorul Muzeului Olteniei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite