Craiovenii au rămas datori şi după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 6.000 de locuitori ai oraşului care au concesionat locuri de veci în cimitirele primăriei nu şi-au achitat până în prezent obligaţiile. Restanţierii primesc somaţii şi, dacă nu plătesc în termen de trei ani, li se anulează concesiunea.

Două lucruri sunt sigure în viaţă: moartea şi taxele, spun americanii. O zicală pe care autorităţile craiovene s-au gândit să o valorifice mai bine din cauza numărului mare de oameni care nu îşi achită taxa de concesiune pe locurile de veci din cimitirele primăriei după expirarea contractului.
Lucian Moşoiu, şeful Administraţiei Cimitirelor din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ, susţine că în prezent aproximativ 15% din cetăţenii care au concesionat în trecut morminte nu au mai venit să-şi actualizeze contractul deşi sumele pe care le au de plătit sunt infime faţă de cele din cimitirele parohiale.

Ca atare, deşi beneficiază de locuri de veci, craiovenii au acumulat restanţe totale de 90.000 de lei. „Cei mai mulţi au datorii cu o vechime mai mică de 15 ani, însă avem cazuri când nu s-a achitat de 40-50 de ani“, a spus Lucian Moşoiu.


5.000 de cereri la Ungureni


Autorităţile susţin că, în momentul în care contractul expiră, titularilor li se trimite somaţie. „Aşteptăm cam trei ani şi apoi ar trebui să anulăm concesiunea, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie. Până acum nu am anulat nicio concesiune, însă din cauza cererii foarte mari de locuri de veci, va trebui să facem şi asta“, a spus Lucian Moşoiu. Potrivit acestuia, în cazul în care concesiunea nu este prelungită, locul de veci este atribuit unei alte persoane, care are însă obligaţia de a nu deranja osemintele.
În prezent, pentru cimitirul Ungureni, care va fi extins într-o primă etapă cu 2.500 de locuri, există 5.000 de cereri de concesiune depuse, în timp ce la Sineasca şi Craiova Nord există 4.200 de cereri. În această toamnă vor fi efectuate şi lucrările de extindere a cimitirului Craiova Nord, în acest fel devenind disponibile încă 1.000 de locuri de veci.
Singurul cimitir aparţinând primăriei unde se mai pot încheia concesiuni în prezent este Dorobănţia, cu peste 1.000 de locuri de veci libere. De doi ani, prin hotărâre a Consiliului Local, concesionarii mormintelor din cimitirele primăriei nu mai plătesc taxă de întreţinere. Taxa de concesiune este de 120 de lei pe şapte ani şi 200 de lei pe 25 de ani.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite