Craiovenii renunţă la Termoficare pentru centrale pe gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loredana Mazilu este mulţumită de investiţia pe care a făcut-o în centrala de apartament
Loredana Mazilu este mulţumită de investiţia pe care a făcut-o în centrala de apartament

De teamă că nu vor mai primi subvenţii de la stat şi că vor plăti dublu la întreţinere, iarna următoare, peste 250 de craioveni au depus cereri de debranşare la Regia de Termoficare

Propunerea Guvernului de a elimina subvenţiile acordate pentru căldură i-a speriat pe craiovenii racordaţi la sistemul central. În ultimele trei luni, 266 de persoane au depus cereri în vederea debranşării de la Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova. „Este un număr foarte mare de cereri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, a declarat Tatian Tudorache, şeful regiei. Pe parcursul întregului an 2010 au fost depuse 300 de cereri. Potrivit şefului RATf Craiova, conducerea instituţiei face în prezent demersuri pentru a recupera subvenţia de la bugetul de stat.

DECIZIA FINALĂ SE IA ÎN AUGUST

„Am trimis o adresă oficială şi aşteptăm răspuns. În momentul de faţă nu avem niciun act oficial care să spună că nu se va mai acorda subvenţia. Discuţii de genul acesta au mai fost şi anul trecut“, a explicat Tatian Tudorache. Între timp, oltenii renunţă pe capete la încălzirea în sistem centralizat. Craiovenii care şi-au montat centrale de apartament pe gaz susţin că sunt mulţumiţi de alegerea făcută.

Loredana Mazilu (37 de ani) locuieşte în cartierul 1 Mai şi are centrală de apartament de câţiva ani. „Am recurs la această variantă din cauza restanţelor din bloc. Rămâneam des fără apă caldă şi căldură în lunile verii. E mult mai avantajos din punct de vedere financiar, dar şi mai confortabil. Ai căldură când vrei şi cât vrei. Iarna stai la  mânecă scurtă şi nici factura nu vine la fel de mare ca înainte“, susţine craioveanca.Preţul unei centrale cu tot cu montaj este cuprins între 7.000 de lei şi 12.000  de lei, în funcţie de numărul camerelor şi firma de la care se achiziţionează aparatura.

Decizia de a nu mai acorda subvenţia de căldură a fost amânată de Guvern până în luna august. În prezent, se elaborează o formulă prin care să beneficieze de ajutor financiar doar persoanele cu venituri mici. În cazul în care statul nu va mai subvenţiona consumul de agent termic, facturile la întreţinere s-ar putea dubla la iarnă pentru zeci de mii de craioveni.

TAXA DE DEBRANŞARE ESTE DE 11O LEI

Municipalitatea nu a elaborat încă un plan de acordare a subvenţiei, în cazul în care Guvernul va decide să renunţe la ajutorul de stat acordat tuturor consumatorilor. În plus, costurile ar fi prea mari şi Primăria Craiova nu şi le-ar putea permite. Persoanele care doresc să renunţe la încălzirea centralizată trebuie mai întâi să verifice dacă locuinţa lor se află în zona unitară de încălzire, perimetru în care nu se pot face debranşări. Pentru a-şi monta centrale de apartament, craiovenii trebuie să achite şi o taxă de debranşare, în valoare de 110 lei. 

Datoriile se recuperează foarte greu

Restanţele craiovenilor totalizează aproape 150 de milioane de lei şi sunt greu de recuperat. Potrivit şefului RATf, doar 2 milioane din cele peste 300 datorate de 62 de asociaţii au ajuns în conturile regiei. Puţinii bani au fost recuperaţi abia după ce restanţierilor le-a fost întreruptă apa caldă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite