Craiovenii rămân fără apă caldă pe termen nelimitat. Edilii caută soluţii şi craiovenii sunt aşteptaţi să achite datoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din Craiova va rămâne fără apă caldă până când vin banii promişi de Guvern, iar oltenii îşi vor achita datoriile la întreţinere.

Măsura de a sista apa caldă la 50 de puncte termice din totalul de 105 se va menţine până când craiovenii îşi vor plăti din datorii, iar municipalitatea va face rost de bani pentru ca Regia Autonomă de Termoficare Craiova (RATf) să achite mai departe restanţele către Complexul Energetic Termic (CET). Anunţul a fost făcut de primarul Antonie Solomon, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Edilul-şef a prezentat o hârtie trimisă de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, furnizorul de cărbuni al CET, care anunţă că va sista livrările de materie primă începând cu 17 octombrie. La rândul său, CET a anunţat RATf că va opri furnizarea de agent termic dacă nu recuperează banii de la consumatori. Potrivit primarului Solomon, datoriile pentru cele 50 de puncte termice închise sunt de 70 de milioane de lei. „Ştiu că sunt oameni care şi-au achitat datoriie şi nu au apă caldă pentru că asta este viaţa la bloc. Ar fi trebuit să fie încheiate contracte individuale cu fiecare locatar în parte, însă nu s-a întâmplat aşa“, a explicat primarul Solomon, Prezent la conferinţa de presă, directorul RATf, Tatian Tudorache a declarat că din cele 1.800 de contracte trimise asociaţiilor de locatari şi proprietari nu au primit înapoi niciunul încheiat.

Aşteaptă banii de la Guvern

Odată cu încheierea acestor contracte individuale, regia ar putea să tragă la răspundere pe fiecare abonat datornic fără a mai fi nevoie să întrerupă apa caldă la toate blocurile arondate unui punct termic. La datoriile mari pe care le-au adunat oamenii se adaugă şi pierderile de pe reţea. Anul trecut, pierderile au fost de 24 la sută, potrivit unei estimări făcute de regia. Primarul Solomon a declarat că primăria aşteptă ca în şedinţa de miercuri a Guvernului să fie alocate 20 de milioane de lei în contul subvenţiei de anul trecut. Banii urmează să intre direct în conturile CET-ului care îşi va plăti furnizorul. După efectuarea plăţii nu toate punctele termice vor fi pornite, acelea la care sunt arondate blocuri cu mari datorii fiind lăsate în continuare  închise.

Garanţie bancară

Dacă municipalittea nu va primi banii de la Guvern, edilii sunt dispuşi se se împrumute de la bănci. Municipalitatea se află deja în discuţii cu mai multe bănci pentru o garanţie de 14 milioane de euro, pentru care vor garanta cu creanţele primăriei Craiova.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite