Craiovenii înfruntă criza înarmaţi până-n dinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova
Craiova

Peste 300 de doljeni şi-au cumpărat legal anul trecut arme, iar oamenii legii au confiscat alte 116 pistoale şi puşti, o parte fiind introduse fraudulos în ţară.

Deşi preţurile la armament nu sunt la îndemâna oricui, craiovenii şi-au cumpărat în 2009 pistoale şi puşti cât pentru trei ani. La Biroul Arme Expoziv Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au fost depuse nu mai puţin de 680 de solicitări în vederea permisului port-armă. Pentru că nu toţi solicitanţii au trecut testul testele impuse de lege, doar 348 de persoane au primit aprobare pentru achiziţionarea unei arme.

„Au fost eliberate 59 permise port armă pentru pistoale cu bilă de cauciuc, 42 pentru pistoale cu aer comprimat şi 247 pentru arme neletale cu gaze“, spune Adrian Căpraru, purtător IPJ dolj.

Pentru obţinerea unui permis de port-armă, românii nu trebuie decât să treacă un test psihologic şi să urmeze un curs de instruirea teoretică şi practică în domeniilor armelor şi muniţiilor. Odată ce un cetăţean obţine permisul, acesta este obligat, după ce achiziţionează o armă să se prezinte la sediul IPJ Dolj pentru a declara armanentul respectiv.

La magazinele de arme din Craiova preţurile la pistoale sau puşti variează în funcţie de performanţă. Astfel, un pistol cu gaze care este considerat cel mai puţin periculos tip de armanent costă între 600 şi 1.200 de lei, preţuri mai mari având pistoalele cu bile de cauciuc sau cu aer comprimat. „Se vând destul de bine armele. Nu se mai vând ca acum trei, patru ani, când puteai să îţi cumperi pistol foarte uşor, dar totuşi, se comerciealizeză. Nu pot să vă spun exact câte vindem pe lună“, ne-a declarat Simona, comerciant în cadrul unei magazin de armament. Un alt vânzător spune că, pe lună, în medie, vinde aproape zece pistoale de auto-apărare. 

Alţii le-au introdus fraudulos în ţară

Peste 100 de craiovenii au preferat să nu parcurgă procedura legală pentru a-şi procura o armă. Anul trecut, oamenii legii au confiscat 116 arme, din care 19 letale şi 97 neletale, precum şi cartuşe şi diaboluri de diferite calibre. Armele confiscate de poliţiştii fac parte din cateogria armelor de vânătoare, cu glonţ sau cu alice, arme de tir cu aer comprimat, arme de autoapărare cu gaze sau bile de cauciuc. Acestea au fost confiscate cu ocazia acţiunilor şi controalelor executate în decursul anului 2009. În ceea ce priveşte provenineţa armelor respective, doar în opt cazuri s-a stabilit că armele au fost întroduse în ţară fără a fi declarate.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite