Craiova: Craiovenii, ameninţaţi cu executarea silită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Craiovenii, ameninţaţi cu executarea silită
Craiova: Craiovenii, ameninţaţi cu executarea silită

Mii de craioveni sunt speriaţi cu executarea silită de către firma Ista pentru câteva zeci de lei pe care îi datorau pentru citire şi calculul de cost la repartitoare. Oamenii spun că nu au primit niciodată chitanţe pe ce au plătit firmei şi nu înţeleg cum societatea poate să-i scoată acum datori.

Peste 2.000 de craioveni au primit acasă notificări din partea societăţii Ista România, cea care se ocupă de citirea şi calculul de cost pentru repartitoarele pe care aceştia le au în apartamente. Într-o scrisoare „politicoasă“, firma îi ameninţă pe oameni cu judecata şi apoi cu executarea silită, în cazul în care nu îşi plătesc sumele restante pentru citirea repartitoarelor şi calcularea costului la încălzire. În plus, craiovenii înregistraţi cu debite în baza de date a firmei nu vor beneficia de serviciile de repartizare calcul în sezonul de încălzire 2009-2010.

Oamenii spun însă că firma nu le-a tăiat niciodată chitanţă şi nu înţeleg cum de reprezentanţii Ista le-au trimis abia acum somaţii de plată. „Păi cum să mă execute ei silit când nu mi-au dat niciodată hârtie la mână că am plătit?! Mă treceau pe caiet şi atât. Pe ce bază m-au scos dator? Sau au impresia că mergem pe încredere şi le plătim banii oricum? Să mă dea în judecată pentru că şi aşa vreau să-mi scot repartitoarele!”, ne-a spus Marian Ungureanu care locuieşte în blocul N14 din Lăpuş şi a primit acasă o somaţie din care reiese o datorie de 34,55 lei, din care 12,46 lei reprezintă doar penalităţile de întârziere.

Facturile colective, restanţele nominale

Reprezentanţii firmei Ista spun că oamenii nu au primit chitanţe la plata sumei aferentă serviciilor de citire şi calcul pentru că societatea a încheiat contracte colective cu asociaţiile de locatari şi, ca atare acestea sunt cele care au toate evidenţele. Ca atare, firma pare să se ghideze după principiul: când e vorba de facturi, le emitem colectiv, când e vorba de restanţe, se plătesc nominal. Daiana Cerban, şefa punctului de lucru Ista de la Craiova, susţine că societatea a constatat restanţe vechi la serviciile prestate şi ca atare, a trecut la recuperarea lor. „De multe ori, oamenii nu au fost găsiţi acasă şi din această cauză nu au plătit serviciile aferente citirii şi calculării costului la încălzire. Chiar dacă e vorba de sume mici pentru fiecare în parte, la nivelul Craiovei, suma restantă este una destul de mare”, a spus Daiana Cerban.

Deşi conducerea Ista la Craiova susţine că astfel de somaţii au mai fost trimise, atât nominal cât şi către asociaţiile de proprietari, craiovenii care s-au trezit acum cu somaţii pe cap spun că nu ştiau de aceste datorii şi că nu li se pare normal ca o societate care are bani de recuperat, să facă asta la câţiva ani după emiterea facturilor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite