Craiova: Craiovenii de la marginea Craiovei au primit un strop de apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Craiovenii de la marginea Craiovei au primit un strop de apă
Craiova: Craiovenii de la marginea Craiovei au primit un strop de apă

O reţea de alimentare de apă care se întinde pe şapte kilometri a fost inaugurată astăzi în cartierul craiovean Şimnicu de Jos, în jurul orei 12.00. De la eveniment nu a lipsit primarul Antonie Solomon.

Patru sute de familii au de astăzi posibilitatea să se racordeze la reţeaua de apă care a costat peste un milion opt sute mii lei, bani care provin din fondul Primăriei Craiova. La inaugurarea ca a avut loc astăzi au fost prezenţi ingineri de la primărie, dar şi craioveni care au aplaudat ideea că pe viitor nu vor mai fi nevoiţi să scoată apa din fântână. Reţeaua acoperă zece străzi şi şapte alei din cartier, iar oamenii care vor să se alimenteze cu apă trebuie să scoată din buzunar 200 lei. "Există branşamente individuale, însă numai de la reţea până la porţile fiecărui locatar. Ce ţine de curte, locuitorii trebuie să plătească pentru săpătură şi conducte", a declarat ing. Sever Bordu, directorul Direcţiei Proiecte Programe de dezvoltare, tehnică şi investiţii din cadrul primăriei.

Se teme să nu dea bani degeaba

Unii craioveni care locuiesc în zonă sunt convinşi că reţeaua se va duce pe apa Sâmbetei, când vor veni ploile. "Ultima dată când a plouat, s-a adunat foarte multă apă în cutiile în care sunt apometre, şi am văzut muncitorii, nu ştiu unde sunt ei angajaţi, care încercau să scoată apa cu găleţile. Cred că pregăteau reţeaua pentru inaugurare", ne-a sous Consiantin Osiac, şomer. Acesta a mai spus că şi vecinii lui sunt nemulţumiţi de acelaşi lucru şi se tem ca apometrele să nu se defecteze, în plină toamnă, când vremea o să se strice. "Ceasul de la apometru nu rezistă apei. E păcat să fie investiţi zeci de mii de lei în aceste apometre şi să ne trezim că nu mai funcţionează, şi asta pentru că nu au garnituri, care să reţină apa în afara cutiilor. De asemenea, am mai văzut că unele cutii au în interior mai multe sârme, care nu ştiu la ce folosesc", a adăugat bărbatul. Mai mulţi craioveni din zonă au confirmat cele spuse de Constantin Onica şi, sub protecţia anonimatului, ne-au relatat că au trecut printr-un adevărat chin când s-a strâns apa în cutiile de apometre. "Am săpat singur o groapă, ca să nu mai plătesc muncitorii, că nu am de unde. Şi când m-am trezit, într-o dimineaţă, am găsit cutiile pline ochi de apă. M-am pus cu borcanele şi lighenele ca să o scot afară", ne-a mai vorbit un oltean, din Şimnic.

"Este cea mai pură apă!"

Specialiştii ne asigură însă că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte reţeaua nou inaugurată. "Apometrele sunt antiacvatice. Chiar dacă ar pătrunde apa în aceste cutii, excludem varianta ca ea să afeceteze ceasurile", a mai informat ing. Sever Bordu. Acesta a mai spus că reţeaua era necesară, în condiţiile în care foarte mulţi craioveni din Şimnic s-au plâns în ultima perioadă că apa din propriile fântâni nu era potabilă. Pe de altă parte, reprezentanţii Companiei de Apă a Olteniei susţin că apa este curată ca lacrima. "Vine din reţeaua oraşului, de la Izvarna şi staţia de la Şimnic, deci este una de calitate. Este cea mai pură apă. Probabil că or să mai apară fenomene de turbiditate şi tulburăări ale apei, dar doar în perioada unor eventuale lucrări. În orice caz, facem tot posibilul să prevenim astfel de neplăceri", a afirmat Doru Buruiană, directorul general al Companiei de Apă Oltenia.

Craiovenii, liniştiţi cu vorbe

Potrivit autorităţilor locale, craiovenii din Cernele, Izvorul Rece, partea de est a zonei Bordei, din Rovine 2 vor avea, la rândul lor, astfel de reţele, însă nu se ştie când. "La acest moment s-au făcut studii de fezabilitate, însă trebuie urmaţi toţi paşii, necesari aplicării proiectului. Nu promitem că vom le fom face reţele anul acesta, nici anul viitor", a mai afirmat ing. Sever Bordu.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite