Craioveanca Andra Ungureanu luptă să păstreze natura imaculată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A descoperit voluntariatul în 2009 şi s-a implicat în numeroase proiecte, cel mai important fiind „Let’s do it, Romania“.

Andra Ungureanu a studiat la Liceul Henri Coandă din Craiova, visul său fiind, încă din clasa a XII-a, să urmeze cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. S-a înscris în paralel, la rugămintea mamei, şi la Ştiinţe Economice, iar în această vară le-a absolvit cu brio pe ambele.

În campanie, chiar şi peste hotare

De voluntariat s-a apropiat în urmă cu doi ani, atunci când un prieten i-a propus să participe la un proiect derulat de Asociaţia Studenţilor din cadrul Facultăţii de Fizică. „Se intitula Euro-Gastronomy şi avea, bineînţeles, o temă culinară. Mai mulţi tineri, de naţionalităţi diferite, au venit în ţara noastră şi au învăţat, printre altele, să pregătească mâncăruri tradiţionale româneşti. A fost un schimb intercultural care mi-a plăcut foarte mult“, îşi aminteşte Andra. Încântată de atmosferă şi de rezultate, a luat decizia să se implice în noi acţiuni de voluntariat, mai ales că îşi găsise şi un model de urmat.

„Odată cu primul proiect, am cunoscut-o pe Adina Calafeteanu, preşedinta Centrului pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă, cu care am legat o relaţie foarte bună, atât pe plan personal, cât şi profesional. Alături de ea am participat la mai multe proiecte pentru tineret“, rememorează tânăra. Unele dintre campaniile cărora li s-au dedicat împreună le-au purtat peste hotare, în Lituania şi în Turcia, majoritatea fiind derulate prin intermediul programului „Youth in Action“, finanţat de Comisia Europeană. Anul trecut a însemnat pentru Andra şi implicarea în cel mai important proiect de până acum, „Let’s do it, Romania“, derulat la nivel naţional. Tânăra a făcut parte din echipa de conducere de la nivelul judeţului Dolj, participând timp de mai bine de o lună la pregătirea acţiunii de ecologizare care a avut loc la 25 septembrie. „A fost cel mai amplu proiect la care am luat parte şi vreau să mă implic şi în desfăşurarea ediţiei de anul acesta“, spune Andra.

image

„Voluntariatul nu e joacă“

Recunoaşte însă că, de când a prins gustul voluntariatului şi până acum, au fost şi obstacole de depăşit, având în primul rând de înfruntat prejudecăţile celor din jur. „Am întâlnit oameni care spuneau că ceea ce facem noi nu este muncă, că este mai mult o joacă. Lucrurile nu stau deloc aşa. Faptul că trebuie să scrii un proiect, apoi să îl implementezi, adică să te ocupi de buna desfăşurare a programului, să te trezeşti dimineaţa înaintea tuturor, să ai grijă că toate activităţile sunt puse la punct, este, totuşi, o muncă“, încheie tânăra.

întrebări şi răspunsuri

Care sunt planurile tale de viitor?

Mă pregătesc ca, la toamnă, să plec în Bucureşti, pentru că vreau să urmez un masterat în „Managementul proiectului“, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Te vei mai implica în acţiuni de voluntariat?

Da, categoric o să fac asta în continuare. Îmi doresc însă să scriu proiecte europene din toate domeniile, inclusiv pentru organizaţii nonguvernamentale.

De ce nu rămâi în Bănie?

Pentru că în Capitală sunt mai multe oportunităţi. Din păcate, Craiova nu este genul de oraş care să-ţi ofere prea multe şanse.

ce-i place

Adoră să meargă, împreună cu prietenii, la karaoke, să se plimbe cu motocicleta, dar şi să gătească. „Prepar mâncăruri de toate genurile, nu sunt adepta unei bucătării
anume. Îmi place şi să improvizez“, spune ea.

ce nu-i place

Mai mult decât orice, nu suportă să fi e minţită. „Nu-mi place nici să mă trezesc foarte devreme, dar, atunci când este nevoie, o fac“, mărturiseşte Andra.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite