Craiova are lifturi bune de coborât în mormânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relicvele ucigaşe din blocurile-turn îşi cer an de an tributul. Cuşti hidoase, care şi-au depăşit de mult durata de viaţă, rămân să-i poarte în continuare pe locatari în riscantele lor excursii zilnice. Bani de modernizare nu sunt, spun autorităţile.  

În urmă cu câţiva ani, o fetiţă de cinci ani din Craiova a murit după ce a căzut de la etajul şapte în puţul liftului. Iulia Ignat şi mama sa ieşiseră, seara, la cumpărături. Fetiţa a ajuns prima la ascensor, a deschis uşa şi a făcut pasul fatal în neant. Cazul nu este singular.

Tocmai de aceea am încercat să aflăm care este situaţia ascensoarelor din oraş. Concluzia nu e nici pe departe liniştitoare. Faimoasele lifturi T 46 din blocurile “Epocii de Aur” rămân fără rivali şi continuă să funcţioneze, cu toate că perioada lor de folosire a expirat cu zeci de ani în urmă.

Ascensoarele reprezintă coşmarul zilnic al craiovenilor care locuiesc în blocurile-turn. La fel de bătrâne ca şi clădirile, acestea se defectează când nu te aştepţi. Aproape toţi locatarii acestor blocuri sunt bătrâni - exact cei care au mai mare nevoie de lifturi, dar care, pe de altă parte, nu îşi permit să cotizeze pentru a strânge 20.000 de euro, preţul unui ascensor nou.

În cazul turnurilor cu 10 etaje, costurile sar de 6.000 de euro pentru o cabină nouă, iar pentru schimbarea grupului electromotor se mai percep alţi 3.500 de euro. Acestea sunt doar soluţii de compromis, pentru că înlocuirea întregii instalaţii costă între 12 şi 40.000 de euro.

Stai pe craiova.adevarul.ro pentru a afla câţi oameni au ucis lifturile din Craiova. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite