Craiova VIDEO Ionică Ciobanu sculptează măşti în scoarţă de copac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olteanul realizează măşti din scoarţă de copac, pictează şi sculptează icoane. În timpul liber, lucrează troiţe şi mobilier pentru biserici.

Pasiunea pentru sculptură i-a adus siguranţa financiară şi o parteneră de viaţă. Pe soţia sa, Liliana, a cunoscut-o la Fabrica de Mobilă din Craiova. „Eram colegi de serviciu. Când un prieten ne-a făcut cunoştinţă, ne-am îndrăgostit imediat şi nu ne-a luat mult timp să ne hotărâm că vrem să ne petrecem toată viaţa împreună“, spune Ionică. Talentul pentru prelucrarea lemnului îl are de la câţiva ani, „de când mă adunam cu prietenii şi ne apucam de cioplit bucăţile de lemn pe care le găseam. Nu ne ieşea mare lucru, dar am exersat până ce ne-am specializat“, îşi aminteşte sculptorul care, la 17 ani, era cunoscut în comuna natală Greceşti pentru talentul său în traforaj şi desen ornamental.


A lucrat la Mitropolie


Dacă timp de câţiva ani a muncit cu echipa într-un atelier privat, o experienţă extraordinară a fost când a închiriat un spaţiu la Mitropolia Olteniei, unde şi-a desfăşurat activitatea. „Pictam şi sculptam icoane.  Cu acea ocazie m-am apropiat de biserică mai mult, am devenit mai credincios“, mai spune craioveanul. După ani de zile în care a lucrat la Mitropolie, Ionică a început o afacere pe cont propriu. Şi-a luat inima-n dinţi şi şi-a deschis un atelier, unde şi acum sculptează alături de soţia sa, asistentă medicală de profesie. „Ea mă ajută, este un fel de asistentă a mea. Mai îmi întinde un lemn, îmi aduce o ustensilă şi, foarte important, vine cu propuneri de modele. M-a susţinut dintotdeauna, fără suportul ei nu ştiu cât aş fi rezistat“, recunoaşte artistul, care a adus o inovaţie în acest domeniu, sculptura în scoarţă.


Lucrează troiţe şi mobilier de biserici


Bărbatul spune însă că ideea i-a venit după ce a participat la târgurile de artizani organizate în ţară. „La aceste evenimente, fiecare meşter expune câte ceva nou. Acestea sunt ocaziile când vedem tot felul de manopere şi astfel de dezvoltăm imaginaţia, devenim mai creativi“, ne-a explicat craioveanul. Precizează însă că sculptura în scoarţă este este mai simplă, „pentru că materialul este mai moale, cum ar fi coaja de plop. Pentru sculptură, în general, folosesc lemn de salcâm, de frasin“, mai spune olteanul care şi-a găsit timp şi pentru cioplirea crucilor de lemn. De mâna lui Ioniţă sunt făcute mai toate troiţele bisericilor din Craiova. Mai mult, craioveanul s-a specializat şi în realizarea mobilierului de lăcaşe sfinte. „Fac iconostase, preoţii mă caută pentru aceste servicii. Pentru o troiţă cer între 10 şi 1.000 de lei“, a adăugat doljeanul.


În cât timp sculptaţi o mască în scoarţă?
În maxim o jumătate de oră. Nu îmi ia mult, de aceea nici nu le vând scump, ci cu 10 lei. Se cumpără mai mult aceste măşti decât icoanele, care costă între 10 - 100 de lei, în funcţie de mărime şi model.
Este sculptura o meserie profitabilă?
Câştigi cât să trăieşti decent. Nimeni nu s-a îmbogăţit din asta. Profesioniştii însă nu vor muri niciodată de foame. Eu, cel puţin, reuşesc să-mi întreţin familia.


Ce îi place:

„Sunt un împătimit al călătoriilor, mă bucur enorm când mă întâlnesc cu meşteri pe la târgurile din Bucureşti, Oradea, Piteşti şi Bucureşti. Însă cel mai mult îmi place să îmi petrec timpul alături de familie.“
Ce nu îi place:
 „Mă deranjează chinezăriile. Nu ştiu de ce unii oameni aleg să cumpere astfel de obiecte, în loc să dea un ban în plus şi să ia un lucru de calitate. Nu-i judec, fiecare cu preferinţele lui.“
Profil:
NĂSCUT:
23 mai 1964, comuna Greceşti.
STUDII:

Liceul Industrial Nr. 8, Craiova.
Şcoala Populară de Artă, secţia Sculptură şi Pictură din Craiova.
EXPERIENŢĂ:
Pictează şi sculptează de 40 de ani.
FAMILIE:
Este căsătorit şi are doi copii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite