FOTOGALERIE Poetul Dinescu vinde rachiu la câţiva paşi de locul unde oltenii îl plâng pe Adrian Păunescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În centrul Craiovei se desfăşoară, în acelaşi timp, două evenimente: un târg de produse tradiţionale, la care participă şi poetul Mircea Dinescu, şi comemorarea poetului Adrian Păunescu. Între cele două acţiuni, organizate de Primăria Craiova, este o distanţă de câţiva zeci de metri.

În faţa Teatrului Naţional "Marin Sorescu" te izbeşte un miros puternic de afumat. Crescători de animale din Oltenia, Sibiu, Arad, şi-au atârnat în cuie cârnaţii, şunca şi pastrama, în cadrul Târgului de produse tradiţionale româneşti, care se desfăşoară astăzi şi mâine, între orele 10.00 – 22.00.


„Am poftă de fasole bătută”

image


Printre comercianţii veniţi din toate colţurile ţării se află şi Mircea Dinescu. Standul poetului, încărcat cu bucate din carne, zacuscă şi fasole, pregătite la Cetate, atrage ca un magnet trecătorii. Spre uimirea oamenilor, Dinescu nu se sfieşte şi serveşte clienţii.  „Nu-mi e ruşine, eu nu sunt tot de la ţară?”, spune acesta, în timp ce înfige adânc cuţitul într-un picior uriaş de porc, acoperit cu un strat subţire de grăsime. „E jambon de porc de casă afumat, fiert în vin. Alături avem jambon din carne de porc proaspătă, făcut la cuptor. Costă 55 lei kilogramul”, ne enumeră  poetul câteva preparate la care cei din jur cască larg ochii. „Puteţi gusta. Avem din fiecare”, îşi îndeamnă poetul clienţii, care dintr-o dată se pun pe mâncat câte-o feliuţă subţire de muşchi de viţel la tavă şi de slănină afumată, fiartă-n vin.

image

„Sunt excelente! Ţi se topesc în gură. Preţ cam piperat, dar merg la suflet”, se aude Toma Stratoni (56 de ani), după care  dă pe gât un păhărel de vin de la Cetate, cu 3 lei. Tot atât costă şi pahărelul de rachiu, "da' e tare, şi mă dă peste cap", adaugă olteanul. În timp ce Dinescu îşi aranjează meticulos marfa pe masă, este asaltat de comenzi de la craiovenii pofticioşi. „Avem şi zacuscă, pe care o dăm la sandwich, cu 3 lei. Mie îmi plac toate, dar acum am poftă de fasole bătută şi de muşchi afumat de viţel. Nu conţine colesterol”, îi linişteşte Dinescu pe oltenii preocupaţi de sănătate.

Primăria Craiova a organizat evenimentele, unul lângă celălalt.

image

La câţiva zeci de metri distanţă, în faţa Primăriei Craiova, sute de olteni vin de azi-dimineaţă să depună flori şi să aprindă candele, în memoria poetului Adrian Păunescu. Invitaţii de la Târgul de produse tradiţionale spun că nu ştiau că în apropierea lor se desfăşoară comemorarea poetului care ieri a trecut în nefiinţă. „Sunt îndurerată. Am crescut cu poeziile poetului, am fost la toate spectacolele lui, l-am păstrat tot timpul în suflet. Acum, totul s-a dus, a rămas însă vie amintirea dânsului”, ne-a mărturisit, cu lacrimi în ochi, Maria Constantinescu.


Un litru de vin de la Cetate costă 15 lei, iar un pahar 3 lei.

image

Trecătorii se uită la jambonul de carne de porc afumată, la 55 lei kilogramul.

image

Poetul spune că astăzi are poftă de muşchi afumat de viţel. Gratuit pentru Dinescu, trecătorii îl pot cumpăra cu 55 de lei kilogramul.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite