Craiova: ABA Jiu trece la verificatul cursurilor de apă din Oltenia. Primăriile şi firmele sunt ameninţate cu amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Bazinală de Apă Jiu desfăşoară în perioada 15 martie - 8 aprilie o amplă cţiune de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă de către autorităţile locale, pentru a depista eventualele depozite de deşeuri şi materiale lemnoase care pot obtura  secţiunile de scurgere a apelor şi pot provoca revărsări.

Potrivit unui comunicat de presă, acţiunea se derulează de către mai multe instituţii responsabile: ANAR, Gărzile de Mediu judeţene, IJSU şi Prefecturi.
Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu au controlat până la sfârşitul lunii martie cursurile de apă de pe raza a 18 localităţi doljene.

„Asemenea acţiuni se desfăşoară la nivelul fiecărui judeţ din ţară şi sunt urmare a solicitării Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă. Comisia stabilită prin ordinul Prefectului Nicolae Giugea în urma adresei Comitetului Ministerial a controlat localităţile pe unde trec pâraiele Argetoaia, Racoviţa, Cărneşti, Vlasca, Teslui, Amaradia, Plosca, Valea Albă, Terpeziţa, Brabova, Mereţel, Raznic, Balasan, Desnăţui şi  râul Jiu. Au găsit depozite de gunoi mici şi izolate pe cursurile de ape necodificate“, a declarat directorul A.B.A Jiu, Cosmin Călin.

Primarii  comunelor au primit termene,  între 3 şi 8 aprilie 2011, pentru a realiza igienizarea şi a găsi modalităţi legale de a strânge şi depozita gunoiul.  În cazul în care la expirarea termenului igienizarea nu va fi efectuată se va trece, potrivit Legii, la sancţionarea contravenţională, iar amenzile sunt cuprinse între 25.000 de lei şi 80.000 de lei.

Amenzile deja au început să curgă

Inspectorii au dat în luna martie şase avertismente. La nivelul judeţului Dolj, angajaţii ABA Jiu au sancţionat doi contravenienţi, Ferma de Pui Brădeşti şi Ferma de vaci Băileşti, ambele societăţi fiind găsite în momentul controlului funcţionând fără a deţine autorizaţie de gospodărire a apelor.

De asemenea, primăria oraşului Petrila a primit un avertisment deoarece în data de 28 martie 2011 au fost depistate în albia pârâului Jieţ o autoutilitară şi un buldoexcavator cu ajutorul cărora erau extrase agregate minerale fără a deţine autorizaţia g.a.

În judeţul Gorj, inspectorii ABA Jiu au dat avertisment Primăriei Drăguţeşti după ce au constatat că pe malul stâng al cursului de apă Amaradia, în dreptul localităţii Drăguţeşti exista un deposit de cenuşă provenit de la locuitorii din comună, amplasat în zona dig-mal, ce reprezintă o zonă de protecţie.

„La nivelul judeţului Mehedinţi, inspectorii au constatat în urma unui control că la firma SC DIRMORAR PROD s-au adus modificări la instalaţia de alimentare-evacuare a apelor, fără a notifica în scris Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi“, se arată în acelaşi comunicat de presă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite