Craiova / Olteni cu care ne mândrim: Nelu Stoian, profesorul care cântă la petreceri şi care a format sute de artişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A deprins tainele acordeonului de la 8 ani, după câţiva ani fiind invitat să facă atmosferă la evenimente festive. În prezent predă muzica la Palatul Copiilor.

Despre Nelu Stoian, profesor de muzică, vorbesc în primul rând elevii. „Dânsul m-a instruit, altfel nu ştiu dacă ajungeam să învăţ meserie“, spune Georgiana Cristea, unul dintre sutele de elevi care au trecut prin mâna specialistului. De ani buni, Nelu Stoian predă la Palatul Copiilor lecţii de acordeon, pian, orgă, vioară, saxofon. „Este o adevărată orchestră. În acest domeniu, trebuie să ştii din toate“, explică profesorul, care vorbeşte despre traseul, deloc uşor, pe care l-a parcurs ca să atingă performanţa.


A predat la 10 ani


A interpretat prima melodie la opt ani, iar doi ani mai târziu deja făcea naveta la Craiova, pentru a se iniţia în tainele instrumentelor muzicale. Marea sa multumire a fost când dascălul Dună Năstase, cel care i-a marcat cariera, l-a lăsat să predea în locul său. „Când dânsul lipsea, mă ruga să îl substitui. Avea încredere în mine, pentru că nu-l dezamăgisem, munceam cu multă dăruire, cu seriozitate“, mărturiseşte Nelu Stoian.
În paralel, era solicitat la petreceri nu doar în localitatea natală,  ci în toată Oltenia. Chiar dacă era doar un copil, recunoaşte acum că făcea spectacol la nunţi şi botezuri. Toate aceste realizări ascund un secret. „Nu m-am gândit la câştig niciodată, dădeam tot ce aveam mai bun din mine fără să aştept ceva în schimb. Aşa am evoluat“, povesteşte Nelu Stoian.

Colaborează cu Filarmonica Oltenia

A urmat liceul pe profil veterinar, după care s-a angajat ca laborant chimist la un centru de însămânţări din Bănie. Nu şi-a lăsat deoparte pasiunea nicio clipă, s-a ambiţionat şi, după câţiva ani, s-a înscris la Facultatea de Muzică din Bucureşti, pe care a absolvit-o cu rezultate deosebite. Între timp, a ajuns profesor la Şcoala de Artă şi Meserii Cornetti, a devenit colaborator al Orchestrei Ansamblului Maria Tănase şi al Filarmonicii Oltenia. Toate acestea, în timp ce îşi aprofunda studiile în capitală. Aşa a reuşit să obţină şi diplomă de absolvent al masterului în Pedagogie Muzicală.
Nelu Stoian se caracterizează ca un perfecţionist. „Poate sunt pretenţios în privinţa muzicii, dar cred că este un lucru bun“, adaugă profesorul, care a urcat pe scenă alături de mari personalităţi ale muzicii populare, precum Maria Ciobanu, Nicu Paleru, Emilia Ghinescu, Constantin Enceanu, Fuego. „Cânt de toate: jazz, tango, rock, samba. La o petrecere nu te rezumi la un singur gen muzical. Trebuie diversitate“, explică profesorul care jurizează concursuri importante de muzică din ţară.

Aveţi mereu activităţi. Cum vă gestionaţi timpul?
Am timp şi de alte mici afaceri. Spre exemplu, sunt apicultor cu acte în regulă. Am 30 de familii de albine. Am făcut cursuri în acest domeniu, iar acum am diplomă şi carnet de apicultor.
Afacerea vă aduce şi profit?
Mierea o folosesc atât pentru consumul proriu, dar o şi valorific. Am ales apicultura din două motive: pentru că este o afacere de familie, moştenită din tată-n fiu, dar şi pentru că ceea ce simbolizează albinele: hărnicie.
Ce îi place:
„Pelerinajul este o mare pasiune a mea. Împreună cu familia, merg cât de des pot la mănăstiri. Iubesc copiii, de aceea lucrez cu ei din toată inima.“
Ce nu îi place:
„Mă deranjează enorm poluarea muzicii. Nu se mai caută valoarea, calitatea, se promovează lucrurile superficiale, lipsite de consistenţă.“
profil:
NĂSCUT:
20 august 1968, comuna Vela, judeţul Dolj.
STUDII:
Liceul Veterinar din Malu Mare, Facultatea de Muzică a Universităţii din Bucureşti, Master în Pedagogie Muzicală la Universitatea din Bucureşti.
FAMILIE:
Căsătorit, are doi copii.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite