Craiova / Medic: "Nu ne mai judecaţi dacă moare un om în spital, că nu îl ucidem noi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi specialişti din Craiova au vorbit, pentru Adevărul de Seară, despre efectele crizei asupra medicinii, despre situaţia actuală din Sănătate, despre bolnavi şi cei care îi îngrijesc, şi au propus soluţii pentru redresarea sistemului.

Doctorii din Craiova se plâng că nu au medicamente să îşi trateze bolnavii, că nu li se oferă condiţiile potrivite pentru a-şi duce la îndeplinire actul medical, că îşi desfăşoară meseria în condiţii grele şi că pacienţii nu au decât de suferit din această cauză. În spitalele din Craiova, bolnavii îşi cumpără aproape tot tratamentul, începând de la faşe, seringi, până la anestezice. Asiguraţii spun că îşi rup de la gură să-şi achite aceste costuri şi că, dacă nu se va face ceva în acest sens, vor ajunge la sapă de lemn sau vor muri cu zile, pe patul de spital.

Chetă pentru tratament

Pe de altă parte, medicii susţin că de multe ori fac chetă ca să achiziţioneze până şi vata pacienţilor săraci. Directorii spitalelor ridică din umeri şi răspund că nu sunt bani să rezolve toate problemele. Aceştia mai spun că întotdeauna vor exista perioade când se va defecta un aparat, va lipsi o substanţă de contrast sau când se va epuiza stocul de medicamente, printre care chiar anestezice. Pe de altă parte, doctorii spun că nu este vina şi datoria lor să aprovizioneze spitalele cu cele trebuincioase şi că singura lor atribuţie este îngrijirea bolnavilor. "Dacă se întâmplă o nenorocire, noi suntem cei vinovaţi. Nu ne mai judecaţi dacă moare un om în spital, că nu îl ucidem noi! La sistem trebuie căutat", a declarat prof.dr Gabriel Găman, şeful Secţiei de Hematologie de la Spitalul Filantropia.

"Să te ferească Dumnezeu să te îmbolnăveşti!"

De aceeaşi părere sunt şi specialiştii de la Spitalul Judeţean din Craiova, care au ajuns la o singură concluzie: "Să te ferască Dumnezeu să te îmbolnăveşti în ziua de azi! Pur şi simplu e dezastru!  Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent!", a declarat prof.dr. Corneliu Sabetay, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la cea mai mare unitate spitalicească din Oltenia.

Află mâine, de pe craiova.adevarul.ro, cum povestesc doctorii că tratează cazurile medicale, dacă nu au pastile şi dacă bolnavii nu îşi permit să le cumpere din farmacii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite