Criză de doctori la un spital din Craiova: nu se găsesc specialişti care să îngrijească bebeluşii în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Secţia de Neonatologie a Spitalului Filantropia lucrează doar patru specialişti care se ocupă de 50 de nou-născuţi, mulţi dintre ei cu afecţiuni severe.

Cei patru neonatologi spun că fac cu greu faţă cazurilor de nou-născuţi care ajung pe secţie, "facem câte şase-şapte gărzi pe lună. Este o muncă eroică, din acest punct de vedere. Ne-ar mai trebui cel puţin doi medici ca să ne descurcăm într-o oarecare măsură. Potrivit normativului, la acest număr de paturi ar trebui să lucreze aproximativ 11 doctori", a declarat dr. Antonia Ciupeanu-Călugăru, şefa secţiei. Cadrele spun că muncesc pe brânci şi că, în timpul gărzilor, trebuie să stea tot timpul cu ochii-n patru la bebeluşii care necesită îngrijire de urgenţă.

image

Nici asistenţii medicali nu o duc mai bine. Angajaţii spun că cele 23 de asistente, dintre care şase lucrează la Terapie Intensivă, nu sunt suficiente ca să ţină sub supraveghere micuţii, mulţi dintre ei aflaţi în incubatoare. "Sâmbătă, de exemplu, aveam în grijă zece nou-născuţi, dintre care opt erau în incubatoare. Abia aveam timp să îmi trag sufletul, ca să nu mai spun că abia găseşti răgaz să ieşi câteva minute la toaletă", ne-a spus asistenta medicală Constanţa Bărbulescu, care este şi lider de sindicat. Aceasta ne-a explicat că tura de dimineaţă este asigurată de patru asistente, cea de după-amiază, de trei angajate, tot atâtea câte sunt şi pe tura de noapte.

image

Conducerea spitalului spune că nu sunt medici interesaţi de aceaste posturi, "la sfârşitul anului trecut am organizat de două ori un concurs pentru un post dar nu am avut niciun candidat. Ar fi nevoie de doi doctori, într-adevăr, însă nu putem face acest lucru pentru că Ministerul Sănătăţii nu a deblocat atâtea locuri", a declarat medicul Mihaela Tătaru-Abagiu, managerul Spitalului Filantropia.

La departamentul de Terapie Intensivă al Spitalului Filantropia sunt trataţi bebeluşi care au organismul insuficient oxigenat, cu probleme respiratorii şi malformaţii.

Conducerea spitalului a mai precizat că una dintre cauzele deficitului de personal la această secţie este lipsa specialităţilor de neonatologie în cadrul centrelor universitare. Medicii angajaţi la Neonatologie sunt pediatri care au urmat un curs de specialitate în domeniu şi care au căpătat astfel a doua specializare.

Luni, pe craiova.adevarul.ro, puteţi vedea VIDEO şi FOTOGALERIE de la Secţia de Neonatologie, unde angajaţii se străduiesc să îngrijească zecile de bebeluşi internaţi.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite